Ζητήματα που… καίνε για την αγροτική παραγωγή εν μέσω θέρους

Επιτακτική ανάγκη η ενεργοποίηση της Συμβουλευτικής

Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις, ούτε περιμένουν τις πολιτικές αλλαγές για να εκδηλωθούν. Έχοντας μπει στην καρδιά του καλοκαιριού και με την νέα πολιτική ηγεσία να έχει αναλάβει καθήκοντα στο ΥΠΑΑΤ περίπου έναν μήνα, τα καυτά ζητήματα και ερωτήματα που ζητούν άμεσες λύσεις στον αγροτικό τομέα παραμένουν.

Αν και ο Αύγουστος δεν φημίζεται ότι κομίζει ειδήσεις και εξελίξεις, οι προετοιμασίες που απαιτούνται από το υπουργικό επιτελείο ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος προς την αλλαγή βηματισμού της ελληνικής γεωργίας, δεν επιτρέπουν χαλάρωση. Οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται και η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΠΑΑ θα αποτελέσει πρόκληση, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του κομβικού Μέτρου 2 της Συμβουλευτικής, το οποίο για μία ακόμη φορά μπαίνει στη θέση του Μέτρου που… έβλεπε τα άλλα Μέτρα να περνούν.

Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Η παράφραση του γνωστού τραγουδιού δεν είναι τυχαία. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων στον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» ώστε να ξεκινήσει η εκπαίδευση των γεωργικών συμβούλων, ωστόσο το θολό τοπίο που επικρατεί ως προς τη στελέχωση των προεδρείων αρκετών οργανισμών δεν βοηθά προς την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στα θετικά προσμετρώνται οι πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίσπευση της προκήρυξης του υπομέτρου 2.1, δηλαδή της Παροχής Γεωργικών Συμβουλών. Ωστόσο, τις εξαγγελίες της απελθούσας κυβέρνησης για εξελίξεις το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο διαδέχθηκαν οι εκλογές και πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ποιες κατευθύνσεις θα δοθούν από τη νέα ηγεσία.

Δεν είναι μόνο τα 100 εκατομμύρια που παραμένουν αναξιοποίητα και κινδυνεύουν να χαθούν, ενώ βρισκόμαστε ήδη στη δύση του τρέχοντος ΠΑΑ. Είναι οι πολλαπλασιαστικές δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι γεωργικές συμβουλές στο ευρύ φάσμα της αγροτικής ανάπτυξης, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Αγροτικής Καινοτομίας», Νίκος Στουπής:

«Τα πραγματικά ερωτήματα παραμένουν: Μειώθηκε ή διευρύνθηκε η εικόνα των ανισορροπιών και ανισοτήτων της ελληνικής γεωργίας και του αγρότη; Μίκρυνε ή μεγάλωσε η απόστασή τους από τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες; Το διαχρονικά επίδικο εξακολουθεί να παραμένει: Η ελληνική γεωργία θα συνεχίσει τον δρόμο της υποχώρησης ή θα ανορθωθεί, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της και θα διαδραματίσει τον σημαίνοντα ρόλο της ως αναπτυξιακός πυλώνας»;

Ένα μεγάλο και σημαντικό όπλο παραμένει εγκαταλελειμμένο στη φαρέτρα των πολιτικών του ΥΠΑΑΤ, τονίζει ο ίδιος. «Μιλάμε για το “δωρεάν” πάντρεμα επιστήμονα – παραγωγού. Της Συμβουλευτικής με την παραγωγική διαδικασία. 100 εκατομμύρια ευρώ περιμένουν τη μόχλευσή τους, όμως το Μέτρο 2 της Συμβουλευτικής του ΠΑΑ όχι μόνο δεν προκηρύσσεται, αλλά φαίνεται να συνθλίβεται στην έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος και πολιτικής βούλησης από μεριάς της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Εφαρμοσμένες πολιτικές που πραγματικά θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, να ενσωματώσουν την καινοτομία, να δυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής μένουν στη συζήτηση της δημόσιας σφαίρας, αναδεικνύοντας δυνατότητες αλλά υπονομεύοντας πρακτικά πλεονεκτήματα».

Ερωτηθείς για το πόσος χρόνος υπάρχει, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να έχουμε γρήγορη προκήρυξη του Μέτρου έως τον Δεκέμβριο. Η Συμβουλευτική είχε και πρέπει να έχει στόχο να βοηθήσει και στην κατεύθυνση συμμετοχής των αγροτών στα αντίστοιχα μέτρα που είχαν πραγματική ανάγκη. Αφού, λοιπόν, χάσαμε για αυτή την περίοδο την ευκαιρία, ας λειτουργήσει η Συμβουλευτική αυτής της περιόδου προπαρασκευαστικά για την επόμενη».

Ο κ. Στουπής παρουσιάστηκε θετικός σε μια συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου ώστε να συζητηθούν τα μείζονα ζητήματα του αγροτικού τομέα: «Σε ό,τι μας αφορά, εκφράζουμε την πρόθεση και ετοιμότητα μας για μια άμεση συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ιδιαίτερα με τον νέο υφυπουργό κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τον νέο γ.γ. Κοινοτικών Πόρων, για να τους εκθέσουμε τις θέσεις και απόψεις μας».