Η ζήτηση έστειλε το βαμβάκι πάνω από τα 90 σεντς

Πάνω από τα 90 σεντς, με τα οποία «φλέρταρε» για καιρό, οδηγήθηκε αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Βάμβακος, παίρνοντας ώθηση από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση.

Την Τετάρτη τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021 σημείωσαν νέο υψηλό στα 90,50 σεντς, σε μια στιγμή που καταγράφεται έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από τα κλωστήρια (ιδίως σε Κίνα, Βιετνάμ, Ινδία, αλλά και Τουρκία), ενώ και η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών σε ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη δείχνει να ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς. Ρόλο σε αυτό προφανώς παίζουν και οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης που επιδεικνύουν οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη εδώ και αρκετούς μήνες.

Στο μεταξύ, αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις τελευταίες εκτιμήσεις του USDA, οι οποίες τοποθετούν την παραγωγή των ΗΠΑ στις 17,8 εκατ. μπάλες. Το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι είναι μεν εφικτό, προϋποθέτει, ωστόσο, μια καλύτερη του συνηθισμένου καλλιεργητική σεζόν, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των φυτών.

Ολοένα και συχνότερα ακούγεται εσχάτως η πρόβλεψη ότι οι τιμές μπορούν να αναρριχηθούν το επόμενο διάστημα στα 93 σεντς/λίμπρα, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι αυξημένες εισαγωγικές ανάγκες της Κίνας.