Ζωντανεύει η ζήτηση, μένουν ψηλά οι τιμές στο αγελαδινό

Αυξημένα περιθώρια κέρδους για τις εκμεταλλεύσεις το 2024 βλέπει η Rabobank

Περαιτέρω βελτίωση των τιμών του γάλακτος και επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα των αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων διαβλέπει για τη φετινή χρονιά η Rabobank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας, ύστερα από ένα δύσκολο 2023, οι κτηνοτρόφοι έχουν αρκετούς λόγους να ατενίζουν τουλάχιστον το άμεσο μέλλον με αισιοδοξία. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις τιμές του αγελαδινού γάλακτος και των γαλακτοκομικών, οι οποίες έχουν εισέλθει σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, έως και τους πρώτους μήνες του 2025.

Αντίθετη πορεία προβλέπεται να ακολουθήσουν τα κόστη παραγωγής και δη των ζωοτροφών, που ήδη βρίσκονται σε ύφεση, ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των τιμών των σιτηρών.

Ο συνδυασμός αυτός αναμένεται να δώσει, μετά από καιρό, θετικό πρόσημο στα περιθώρια κερδοφορίας των εκμεταλλεύσεων, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι θα σβηστούν… μονοκοντυλιά οι απώλειες των προηγούμενων μηνών: «Το πιθανότερο είναι να μην έχουμε μια χρονιά με τιμές-ρεκόρ, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι σε όλο τον κόσμο θα δουν μια επιστροφή στην κερδοφορία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τελευταίο report της Rabobank για την αγορά γαλακτοκομικών (1ο τρίμηνο 2024).

Ανάκαμψη παραγωγής

Η βελτιωμένη κερδοφορία, με τη σειρά της, αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη της παραγωγής. Όπως επισημαίνει η τράπεζα, τους τελευταίους μήνες η μειωμένη παραγωγή γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο εξισορροπήθηκε από την σχετικά υποτονική ζήτηση για την οποία ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα ανακάμψει.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο ότι «σε αρκετές χώρες, τα χειρότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον φόβο της ύφεσης, βρίσκονται πλέον πίσω μας και, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα κατεβάσει, όπως όλα δείχνουν, ταχύτητα, οι συνολικές προοπτικές είναι αισθητά βελτιωμένες».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο και, ειδικότερα, στους «Big 7» του κλάδου (ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία) θα συνεχίσει να υπολείπεται της περσινής, ωστόσο αναμένεται να σηκώσει κεφάλι στο δεύτερο μισό της χρονιάς, έστω κι αν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Rabobank, «αυτό θα πάρει τον χρόνο του».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΕΕ, θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 για να δούμε την παραγωγή να αυξάνεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 0,9%. Η τράπεζα προβλέπει ότι η μέση τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί στα 47,50 λεπτά/κιλό, παραμένοντας, μάλιστα, στην περιοχή των 50 λεπτών στο peak της σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος, η μέση τιμή στην ΕΕ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ήταν 46,73 και 46,34 λεπτά/κιλό αντίστοιχα.

Η ζήτηση θα είναι ελαφρώς ανεβασμένη, αν και η Rabobank προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2023, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές παραμένουν «επιλεκτικοί στις δαπάνες τους».

Σημαντική αύξηση 3%-4% αναμένεται στην παραγωγή της Αυστραλίας, βοηθούμενη από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μετά το +2,6% με το οποίο, σύμφωνα με τη Rabobank, έκλεισε και τη σεζόν 2023/24. Πιο κοντά στις επιδόσεις της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι ΗΠΑ, με τη Rabobank να αναμένει αύξηση παραγωγής 0,5% τη φετινή σεζόν, όπως άλλωστε και για τη Βραζιλία.

Ανησυχία για την Κίνα

Αν υπάρχει ένα «γκρίζο» σημείο στις προοπτικές της φετινής σεζόν, αυτό δεν είναι άλλο από την αβεβαιότητα που περιβάλλει την αγορά της Κίνας. Η επιβράδυνση της οικονομίας της ασιατικής χώρας αφήνει ανοικτό το παράθυρο για μείωση των εισαγωγών της, αν και το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παραμένει υποστηρικτικό, δεδομένου ότι τα αποθέματα αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2023.

Η παραγωγή της Κίνας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 2% σε ετήσια βάση, κλείνοντας, πάντως, με αρνητικό πρόσημο το πρώτο μισό του έτους.