Ζωοτροφές: Οι βροχές και ο ήπιος χειμώνας ενίσχυσαν τους βοσκότοπους

Αδιάθετες ποσότητες μηδικής ενόψει της συλλογής

Το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους επηρεάζει σημαντικά το εισόδημά τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες την εποχή αυτή, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας, βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση των βοσκότοπων.

Ο Γιώργος Γκορόγιας από τον Τριπόταμο Ευρυτανίας κάνει λόγο για αυξημένη βλάστηση στους βοσκότοπους, την οποία οι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύονται στον μέγιστο βαθμό.

Ο Γιάννης Ανεστόπουλος, κτηνοτρόφος από τα Καμένα Βούρλα, υποστηρίζει και αυτός ότι «οι κλιματολογικές συνθήκες βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό τους βοσκότοπους, με αποτέλεσμα ποσότητες μηδικής να μείνουν στις αποθήκες. Οι πρώτες κοπές μηδικής θα ξεκινήσουν σε περίπου έναν μήνα».

Για αδιάθετες ποσότητες μηδικής κάνει λόγο και ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός ζωοτροφών από την Αλίαρτο Βοιωτίας, που αναφέρει ότι «μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων αξιοποίησε βοσκότοπους με αυτοφυή βλάστηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση της μηδικής».

Ο ίδιος κάνει λόγο για περιοχές όπως είναι η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη, όπου οι κτηνοτρόφοι ελαχιστοποίησαν τις παραγγελίες σε ζωοτροφές. Τέλος, ο Νίκος Μπαμπούνης, κτηνοτρόφος από τη Νάξο, χαρακτήρισε ευεργετικές τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, καθώς «βοήθησαν σε μεγάλο ποσοστό τους κτηνοτρόφους της περιοχής, μειώνοντας το κόστος διατροφής των ζώων».