Ζωοτροφές: «Των παθών τους τον τάραχο» οι κτηνοτρόφοι με την εφαρμογή

Παράταση στο παραπέντε, μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία

Χωρίς καμία επίσημη οδηγία και βοήθεια επιχειρείται αυτές τις ημέρες να υποβληθούν οι αιτήσεις στήριξης για την έκτακτη ενίσχυση σχετικά με την αγορά ζωοτροφών (Μέτρο 22), σε μία πλατφόρμα μάλιστα που παρουσιάζει όλες τις προηγούμενες ημέρες προβλήματα. Από τις 19 Δεκεμβρίου, που υποτίθεται ότι θα είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα, τελικά η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία κάποια στιγμή το απόγευμα της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου!

Μόλις χθες, με τροποποιητική απόφαση, το ΥΠΑΑΤ έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων και από τις 29 Δεκεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία ορίζεται πλέον για τις 10 Ιανουαρίου 2023.

Προχειρότητα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αν και η εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου 22 είναι σε παραγωγική λειτουργία από τις 23 Δεκεμβρίου, εντούτοις το πρωί της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου, οπότε και άρχισε η υποβολή των περισσότερων αιτήσεων, κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι των ΚΥΔ βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέα προβλήματα, αφού το περιβάλλον της εφαρμογής ξαφνικά άλλαξε από το μεσημέρι και μετά! Με λίγα λόγια, άλλες κατηγορίες έπρεπε να επιλεγούν το πρωί και άλλες κατηγορίες το απόγευμα!

«Πραγματικά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συνέβη. Ξαφνικά, άλλαξε όλο το λεκτικό στην οθόνη», μάς μεταφέρει εκπρόσωπος ΚΥΔ. Τι κι αν προσπάθησαν πολλοί να επικοινωνήσουν είτε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε με την εταιρεία της εφαρμογής Cognitera, καμία απάντηση δεν έλαβαν. «Επί δύο μέρες ασχολούμαστε με την εφαρμογή», τονίζει στην «ΥΧ» άλλος εργαζόμενος σε ΚΥΔ της Πελοποννήσου. «Μα, είναι δυνατόν να μην έχουμε στα χέρια μας ένα εγχειρίδιο ή ένα τηλέφωνο επικοινωνίας;» συμπληρώνει. Μάλιστα, κάποιοι φοβούνται να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να μετατρέψουν εκ νέου σε πρόχειρη μια οριστικοποιημένη αίτηση και να κάνουν διόρθωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι απευθύνθηκαν αρχικά στους λογιστές τους για να υποβάλουν την αίτηση. Όπως μαθαίνουμε, όμως, οι τελευταίοι τους παρέπεμψαν στα ΚΥΔ λόγω του δυσλειτουργικού περιβάλλοντος της εφαρμογής και των… τρελών απαιτήσεων.

Οι παραγωγοί, πάντως, ζητούν μέχρι σήμερα να δοθούν διευκρινίσεις για την επιλογή της κατάλληλης ένδειξης, όσον αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, γιατί πολλοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επιλογή της σωστής κατηγορίας.