Ζυγίζουν το τρίτο χέρι στον καπνό

Συγκράτηση συνιστά ο συνεταιρισμός στους καπνοπαραγωγούς

Ολοκληρώθηκε το ζύγισμα στα πρώτα και στα δεύτερα χέρια στον καπνό και αυτές τις μέρες ζυγίζουν τα τρίτα χέρια, διαδικασία που θα τελειώσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Με το πέρας του ζυγίσματος ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης θα δώσει οδηγίες στα μέλη του πώς θα κινηθούν στα τέταρτα, δηλώνει ο πρόεδρος Αμέτ Σινάν, καθώς τα τελευταία παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση μιας καλής τιμής.

«Αν ο μέσος όρος είναι μια καλή τιμή, θα ενημερώσουμε με ανακοίνωση τους παραγωγούς για να δώσουν και τα τέταρτα χέρια. Αν οι τιμές είναι χαμηλότερες από αυτές που περιμένουμε, θα συστήσουμε στους παραγωγούς να μη δοθούν τα τέταρτα για να διαπραγματευτούμε», περιγράφει. Η πλειονότητα των παραγωγών παραδίδει καπνό, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 20% με 30% που θα δώσει συνολικά όλη την παραγωγή.

Ο μέσος όρος της τιμής διαμορφώνεται στα 4,25-4,30 ευρώ το κιλό για ό,τι ζύγισαν μέχρι στιγμής όλες οι μεταποιητικές: ΣΕΚΕ, ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ, SOCCATAB, ΓΚΛΑΟΥΔΗΣ και ΝΑΞΙΑΔΗΣ. Η όποια διαφοροποίηση σε τιμή θα γίνει στο τέταρτο χέρι, από τις εταιρείες που θα επιδιώξουν να μπουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, που λειτουργεί προς όφελος των καπνοκαλλιεργητών.

Ο πρόεδρος δεν θέλει προς το παρόν να αναφέρει ποια εταιρεία ζύγισε περισσότερα κιλά. Εκτιμά ότι ζυγίστηκαν περίπου 1,5 εκατ. κιλά καπνού από το σύνολο των 3,5-4 εκατ. κιλών που περιμένουν για τη φετινή παραγωγή. Το 2021, στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης παραδόθηκαν 5,3 εκατομμύρια κιλά. Οι καπνοκαλλιεργητές εγκαταλείπουν το επάγγελμα, επομένως οι ποσότητες μειώνονται.

Συμβουλές

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης συμβουλεύει τα μέλη του να υπολογίζουν τον μέσο όρο που παρέδωσαν, να γνωρίζουν τις ακριβείς ποσότητες που παρέδωσαν από κάθε χέρι και να μη βιάζονται να δώσουν τα καπνά τους.

«Να μιλήσουν πρώτα με εμάς, να ενημερωθούν από τις ανακοινώσεις μας για τις ποσότητες που ζυγίζονται και να μην παρακαλούν τους εμπόρους να πάρουν τα τρίτα και τέταρτα χέρια. Το προϊόν μας είναι μοναδικό και το ζητάνε οι μεταποιητικές» τονίζει, ζητώντας συγκεκριμένες κινήσεις αλληλεγγύης από τους συναδέλφους του, ενώ εξηγεί ότι για να βγουν όλοι κερδισμένοι, πρέπει να κινηθούν ενωμένοι.