Νέο διετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στη Πελοπόννησο

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους Δημάρχους των συμβαλλόμενων Δήμων και της Πελοπόννησος ΑΕ ΟΤΑ, η νέα Προγραμματική Σύμβαση του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών για την διετία 2016-2017.

Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου με θέμα «Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας» για την διετία 2016-2017, βασισμένο σε συνδυασμό μέτρων και ενεργειών που έχουν αντικειμενικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων:

  • Την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι έντομα διαβιβαστές (Ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου, κ.α.).
  • Τη διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.
  • Την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, το νέο διετές πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων με στόχο την παρακολούθηση των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή υλοποίησης του έργου, την διενέργεια ψεκασμών από εδάφους και από αέρος, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων επεμβάσεων.

Περιοχή υλοποίησης του έργου είναι η χωρική επικράτεια της Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στα φυσικά συστήματα και ειδικότερα στις περιοχές, στις οποίες παρατηρούνται σημαντικοί πληθυσμοί κουνουπιών καθώς και στο περιαστικό σύστημα των οικισμών.

«Με λύπη διαπιστώθηκε η απροθυμία των Δημάρχων Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Κορινθίων, Σικυωνίων και Ανατολικής Μάνης, να συμμετάσχουν οι δήμοι τους στην προγραμματική σύμβαση. Ενημερώνουμε τους πολίτες των Δήμων αυτών ότι σε ενδεχόμενα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν, μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις από τους Δημάρχους τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση παραμένει παρούσα να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και απ’ οποιονδήποτε αυτή απαιτηθεί» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.