Συνάντηση αγροτών της ΠΑΜ-Θ στην Κομοτηνή με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας

Συνάντηση αγροτών της ΠΑΜ-Θ στην Κομοτηνή με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας

Ενημερωτική συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη πραγματοποίησαν αγρότες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου στην Κομοτηνή, για να διερευνηθεί η δυνατότητα προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας στη ρωσική αγορά.

Η αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων Έβρου και Αγίας Πετρούπολης το Νοέμβριο αποτέλεσε την έναρξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός.

«Η αγορά είναι τεράστια, υπάρχει χώρος για όλους» τόνισε ο κ. Γκαμπαερίδης, επισημαίνοντας ότι στόχος του επίτιμου Προξενείου είναι να φέρει κοντά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και το επιχειρείν γενικότερα, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ρωσική αγορά ενδιαφέρεται για όλα τα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται εκτός της λίστας του εμπάργκο, προσθέτοντας ωστόσο, ότι είναι πολύ πιθανόν αυτό να αναιρεθεί το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Ευρώπης βρίσκονται πια σε πολύ καλό επίπεδο.

Η πολιτική συγκυρία ευνοεί την κάλυψη των κενών στη ρωσική αγορά που προκαλούνται από την παύση των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, και από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε ότι αφορά τα αγροτικά προϊόντα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη καθορίσει τον κατάλογο με τα τουρκικά γεωργικά προϊόντα των οποίων η είσοδος απαγορεύεται στη Ρωσία από τις 1/1/2016. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία κατείχε έως τώρα την αγορά της Ρωσίας σε κάποια προϊόντα σε ποσοστό που έφτανε και το 70%.

Συνάντηση αγροτών της ΠΑΜ-Θ στην Κομοτηνή με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας

Το επόμενο διάστημα, ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής θα καταρτίσει τη λίστα των προϊόντων που η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει. Ο Διοικητικός Διαχειριστής του Αγροτικού Συλλόγου Κώστας Παπάζογλου σημείωσε: «Εμείς θα επικεντρωθούμε ώστε να ενσωματωθούν σε αυτή τη λίστα και κάποιες εναλλακτικές καλλιέργειες εάν αυτό είναι δυνατόν. Μέσα στον Ιανουάριο θα ετοιμάσουμε το φάκελο, και σε περιπτώσεις που υπάρχουν τυποποιημένα προϊόντα θα συμπεριλάβουμε φωτογραφίες, πιστοποιήσεις και όλα τα συνοδευτικά, που απαιτούνται».

Τέλος, υπογράμμισε ότι επιδίωξη του Αγροτικού Συλλόγου, αλλά και του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι η επαφή με Ρώσους επιχειρηματίες που κινούνται είτε στο κομμάτι της λιανικής είτε της χονδρικής για να εξεταστούν τα περιθώρια συνεργασίας.