Τιμές αγροτικών προϊόντων: O χορός της… ψαλίδας καλά κρατεί

Μεγάλες διαφορές διαπιστώνει η «ΥΧ» από το χωράφι στο ράφι

Τιμές αγροτικών προϊόντων O χορός της... ψαλίδας καλά κρατεί

«Στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων υπάρχει μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να φωτίσουμε […]. Την ίδια στιγμή, ο αγρότης υποαμείβεται και ο καταναλωτής πληρώνει πανάκριβα τα προϊόντα. Γίνεται πάρτι από τους μεσάζοντες. Είναι αυτό ελεύθερη αγορά; Αυτό είναι αγορά-ζούγκλα, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, δηλαδή του μεγαλεμπόρου». Τα λόγια αυτά προέρχονται από τα πλέον αρμόδια χείλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Ο χορός της «ψαλίδας», που παρατηρείται στις τιμές των αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι, καλά κρατεί, χρόνια τώρα. Η «ΥΧ» συγκέντρωσε ενδεικτικά από παραγωγούς διαφορετικών περιοχών τις τιμές στις οποίες έδιναν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου προϊόντα τους. Τις αντιπαραβάλαμε με τις αντίστοιχες χονδρικές, που δημοσιεύονται από τον ΟΚΑΑ και με αυτές στις οποίες πωλούνταν 1-2 μέρες αργότερα στα καταστήματα τεσσάρων από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στην Αττική. Τα «ανοίγματα» που προκύπτουν μεταξύ της τιμής παραγωγού και της λιανικής είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Ενδεικτικά, η ντομάτα στο δημοπρατήριο στην Κρήτη είχε τιμή στα 40 λεπτά το κιλό και τη βρήκαμε στα σούπερ-μάρκετ μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό, δηλαδή 325% πάνω!

των Μελίνας Ζιάγκου και Κάλιας Πετσαλάκη

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί