Αλεξανδρούπολη: Προτεραιότητα τα αρδευτικά έργα, έμπρακτη στήριξη στα όσπρια

Οι παραγωγοί που στρέφονται στην καλλιέργεια οσπρίων έχουν το πλεονέκτημα του παραδοσιακού σπόρου αλλά απαιτούνται επίσης συνεργασία και ορθές καλλιεργητικές κι εμπορικές πρακτικές

agrotes-trakter-ospria

Κοντά στον πρωτογενή τομέα στέκεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζοντας αρδευτικά έργα που θα κάνουν ευκολότερη την ζωή των παραγωγών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα Αλεξανδρούπολης, Νίκο Γκότση, η μελέτη άρδευσης του αγροκτήματος Πετάλου Έβρου, ύψους 300.000 ευρώ, είναι έτοιμη.

Ο δήμος αναζητά χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του έργου, που θα μπορεί να αρδεύσει έκταση 8.000 στρεμμάτων. «Πρόκειται για υπόγειο αρδευτικό σύστημα, με συμπίεση, το οποίο θα επιτρέπει στους αγρότες να αρδεύουν τα χωράφια τους». Ο κ. Γκότσης αναφέρεται σε ένα σημαντικό αρδευτικό έργο, στο αγρόκτημα Πέπλου, όπου θα δοθεί λύση στο παλιό υπόγειο αρδευτικό σύστημα, που παρουσιάζει σαθρότητα στις σωληνώσεις.

Εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι από τα ανταποδοτικά του αγωγού ΤΑP θα διατεθούν 500.000 ευρώ για την αντικατάσταση του δικτύου, καλύπτοντας τις ανάγκες άρδευσης περίπου 10.000 στρεμμάτων. «Το έργο θα λύσει τα χέρια του ΤΟΕΒ στη διαχείριση του αρδευτικού συστήματος και θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα από τη συντήρησή του». Προσθέτει ότι σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα να προχωρήσουν σε μελέτη για τα υπόλοιπα αρδευτικά του αγροκτήματος Φερών, Δορίσκου-Μοναστηρακίου-Λουτρών, με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους παραγωγής.

Όσπρια

Η παραγωγή οσπρίων στις Φέρες αποτελεί κομμάτι της παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση στην καλλιέργεια φασολιού, ρεβιθιού και ελάχιστα φακής. Η αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα στηρίζει τα όσπρια, μέσα από την Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τις 11 έως τις 14 Σεπτέμβρη, και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, διαγωνισμούς μαγειρικής με πρώτη ύλη τα ντόπια όσπρια. Επίσης, τα όσπρια Φερών παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Αγία Πετρούπολη αλλά, παρά το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν ευοδώθηκε η συνεργασία, λόγω πολυδιασποράς των παραγωγών. «Δεν υπάρχει Ομάδα ή Συνεταιρισμός Παραγωγών Οσπρίων να αναλάβει την ευθύνη της συνεργασίας και της εξαγωγής», εξηγεί ο κ. Γκότσης.

Μεταφέρει με πικρία ότι, το 2012, ήταν σε επικοινωνία με ελληνική βιομηχανία κονσερβοποιίας, με σκοπό να συνεργαστούν με αγρότες της περιοχής, που θα καλλιεργούσαν μελιτζάνα. Η καλλιέργεια ξεκίνησε μεν, οι παραγωγοί όμως διασπάστηκαν. Διευκρινίζει ότι ευθύνη του δήμου είναι να ανοίγει δρόμους, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν και να συνεργαστούν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ, μέσα από ερευνητικό διετές πρόγραμμα για την «ανάπτυξη της βέλτιστης γεωργικής πρακτικής στην καλλιέργεια οσπρίων στην Δημοτική Ενότητα Φερών». Ο κ. Γκότσης αναφέρει ότι αναμένουν τη μελέτη για τις καταλληλότερες ποικιλίες, ως προς την ποιότητα και τη στρεμματική απόδοση. Στη συνέχεια, θα επιδιώξουν την πιστοποίηση, ώστε τα όσπρια Φερών να αποκτήσουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. «Τα φασόλια των Φερών ήταν πολύ γνωστά. Έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία από το παρελθόν για την πιστοποίηση, όπως για παράδειγμα καρτολίνες εμπόρων». Τονίζει ότι οι αγρότες χρειάζεται να προσανατολίζονται στο μακροπρόθεσμο κέρδος, για να εδραιωθεί το προϊόν στη συνείδηση του καταναλωτή.