Kυριάκος & Μαρίνα Παρασκευά: Τα δύο αδέλφια που καθετοποίησαν και πωλούν ηλεκτρονικά την παραγωγή τους

Τυποποιούν και πωλούν μέσω e-shop τις ελιές που παράγουν σε έκταση 150 στρεμμάτων

Ο Κυριάκος και η Μαρίνα Παρασκευά
Ο Κυριάκος και η Μαρίνα Παρασκευά

Ο Κυριάκος και η Μαρίνα Παρασκευά, μεγαλώνοντας σε ένα από τα μέρη της Ελλάδας με τους παλαιότερους και μεγαλύτερους σε συνέχεια ελαιώνες, αυτόν της Άμφισσας, πήραν την απόφαση να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο, εκμεταλλευόμενοι τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Όντας δύο νέοι με ιδέες και όρεξη, κατάφεραν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους, με τη βοήθεια των σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας. Η 26χρονη Μαρίνα και ο 30χρονος Κυριάκος καλλιεργούν 150 στρέμματα ελαιοδέντρων στην Άμφισσα, ενώ επεξεργάζονται και τυποποιούν τις ελιές τους, τις οποίες έπειτα διαθέτουν στην αγορά και μέσω e-shop, με την ονομασία «Paraskevas natural olives». Επίσης, παρασκευάζουν μόνοι τους από το δικό τους ελαιόλαδο φυσικό σαπούνι με δενδρολίβανο, μαστίχα ή λεβάντα.

Ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή

Η απόφαση των δύο νέων να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή προήλθε μετά την προσπάθειά τους να βρουν εργασία σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, η οποία απέβη άκαρπη. Όπως αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Κυριάκος, «από μικρός ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, έφυγα για ένα διάστημα προκειμένου να δοκιμάσω κάτι άλλο, αλλά ξαναγύρισα πίσω».

Αντίστοιχα, η Μαρίνα τονίζει ότι «αφού ολοκλήρωσα πριν από τέσσερα χρόνια τη φοίτησή μου στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και δεν κατάφερα να βρω δουλειά, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα στρέμματα της οικογένειάς μου, τα οποία είχε ήδη αναλάβει ο αδελφός μου».

Η απόφαση, λοιπόν, που πήραν τα δύο αδέλφια όταν ανέλαβαν μαζί τα στρέμματα «ήταν να μη μείνουμε μόνο στην παραγωγή ελιών και ελαιολάδου, όπως έκαναν μέχρι τώρα οι γονείς μας, αλλά να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας, να το τυποποιήσουμε, να του δώσουμε ταυτότητα, αλλά και να καταφέρουμε να το πουλάμε και με έναν διαφορετικό τρόπο μέσω του e-shop».

Τυποποιούν και πωλούν μέσω e-shop τις ελιές που παράγουν σε έκταση 150 στρεμμάτωνΗλεκτρονικό κατάστημα

Η Μαρίνα και ο Κυριάκος σκέφτηκαν πως ο διαδικτυακός τρόπος πώλησης των προϊόντων τους θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στην τοπική κατανάλωση της ελιάς όσο και στην εξωστρέφεια των προϊόντων τους σε άλλες χώρες. «Πλέον, μπαίνουμε στη εποχή που όλοι παραγγέλνουμε μέσω ίντερνετ. Ο Έλληνας καταναλωτής δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος με την αγορά συσκευασμένων προϊόντων όπως η ελιά, την οποία έχει μάθει να αγοράζει χύμα, έχει αρχίσει όμως να δείχνει ενδιαφέρον. Εμείς, εκτός από την εγχώρια αγορά, απευθυνόμαστε και σε τουρίστες, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να προμηθευτούν το προϊόν στη χώρα τους. Επομένως, τι πιο εύκολο από ένα e-shop με ελληνικά προϊόντα. Αν και είναι ένα καινούργιο βήμα για εμάς, αφού λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες, θα θέλαμε το επόμενο διάστημα να βάλουμε και άλλα προϊόντα, αφού μέχρι στιγμής κάποιος μπορεί να βρει συγκεκριμένα προϊόντα μας», αναφέρει η Μαρίνα. Εκτός, όμως, από το ηλεκτρονικό κατάστημα, προωθούν τα προϊόντα τους μέσω καταστημάτων στην Αθήνα και σε διάφορα τουριστικά μέρη της Ελλάδας.

Σαπούνι

Η παρασκευή σαπουνιού από το 100% φυσικό ελαιόλαδο που παράγουν τα δύο αδέλφια προήλθε από την ιδέα τους να δώσουν στο λάδι μία άλλη μορφή. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για τα σαπουνάκια, γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε συνέχεια να τα εξελίσσουμε», τονίζει η Μαρίνα.

Συμμετοχή σε εκθέσεις

Για να πραγματοποιηθούν, όμως, όλα τα παραπάνω, τα δύο αδέλφια χρειάστηκε να κάνουν σταθερά βήματα, να φτιάξουν ένα επιχειρηματικό πλάνο, αλλά και να διευρύνουν τον κύκλο επαφών τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορούν. «Η συμμετοχή μας σε εκθέσεις έχει ως κέρδος τις γνωριμίες που αποκτάμε με ανθρώπους καταστημάτων που ενδιαφερόμαστε να προωθήσουμε το προϊόν μας, αλλά και με επενδυτές του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά προϊόντα. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες, το ελληνογερμανικό επιμελητήριο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διοργάνωσαν ένα φόρουμ στη Λαμία, στο οποίο γνωρίσαμε επενδυτές από τη Γερμανία. Οι επαφές αυτές μπορεί στο επόμενο διάστημα να οδηγήσουν σε εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται στα άμεσα σχέδιά μας», καταλήγει ο Κυριάκος.