Απειλητική εξάπλωση της Τριστέτσας στην Αργολίδα

tristetsa-peloponnisos

Από το 2000, η επέλαση της τριστέτσας στην Αργολίδα φαντάζει με αδιάλυτο σύννεφο που όλο και γιγαντώνεται.

Οι επισκοπήσεις που έκανε η ΔΑΟΚ του νομού έγιναν για 22 καινούργια παθογόνα καραντίνας. Δυστυχώς, η επέλαση του ιού, όπως μας ενημέρωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, Κωνσταντίνα Σπανού, συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σταματήσει. Η κα Σπανού μας επεσήμανε, συγκεκριμένα, ότι «το πρόβλημα με την τριστέτσα παραμένει και εντοπίζεται πλέον σε μία ακόμη μικρή έκταση στο βορειοανατολικό κομμάτι του νομού. Στις νέες εστίες περιλαμβάνονται κτήματα που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Τίρυνθας και του Αγίου Αδριανού».

Η έλλειψη προσωπικού εμποδίζει την άμεση ανταπόκριση της υπηρεσίας στα αιτήματα των παραγωγών. «Εάν υπάρχουν παραγωγοί που υποψιάζονται ότι κάποια δέντρα έχουν προσβληθεί, είναι καλύτερα να τα κόβουν άμεσα, παρά να περιμένουν και να χάνεται χρόνος», μας τονίζει.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Δήμου, θα επισημάνει ότι «δυστυχώς, σήμερα, η τριστέτσα έχει εξαπλωθεί στο 1/3 του Αργολικού κάμπου. Δεν πιστεύω ότι έτσι όπως πάμε υπάρχει δυνατότητα ανατροπής στη διαμορφούμενη κατάσταση, αφού, πέρα από την έλλειψη προσωπικού, που δημιουργεί προβλήματα, υπάρχουν και αδιάφοροι παραγωγοί, οι οποίοι ακόμα και σήμερα παίρνουν δέντρο χωρίς φυτοϋγειονοµικό διαβατήριο, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες κινήσεις». Δεδομένο είναι ότι η παραγωγή αρχίζει και συρρικνώνεται.