Διαδικασίες για χαρακτηρισμό παραδοσιακών ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Ενέργειες για χαρακτηρισμό των παραδοσιακών ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
-Διαφήμιση-
Delegate

Τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό των παραδοσιακών ανεμόμυλων ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, διερευνούν ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών.

Σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργο Δέδε και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη συζητήθηκε η κατασκευή νέου αρδευτικού στο δήμο, όπως επίσης και η αποκατάσταση-παγκόσμια προβολή των παραδοσιακών ανεμόμυλων.
 
Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Οροπεδίου, συμφωνήθηκε να συσταθεί άμεσα ομάδα μελέτης από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Υποδομών σχετικά με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των ανεμόμυλων στο οροπέδιο Λασιθίου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πλευράκης επισήμανε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι να χαρακτηριστούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συνάντηση, ενώ δήμος, υπουργείο Υποδομών, και ΥΠΕΞ ξεκινούν άμεση συνεργασία για τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς την UNESCO για τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

-Διαφήμιση-

Τέλος για το αρδευτικό, αναπτυξιακό έργο που ήδη έχει εξαγγελθεί, ο κ. Δέδες επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ύψους 3.000.000 ευρώ, ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ