Ένα εκτροφείο ελαφιών μοναδικό στην Ελασσόνα

Η αγάπη για τα ζώα υπερισχύει του κόστους

Το πρώτο εκτροφείο θηραμάτων της επαρχίας Ελασσόνας δημιουργήθηκε το 1983, με διάφορα συμπαθή τετράποδα ζώα, από τον τότε υπάλληλο του Ειρηνοδικείου, Αχιλλέα Ζαρκαδή, ο οποίος αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του έκανε το χόμπι του αποκλειστική απασχόληση.

Έτσι, το 2001 δημιούργησε στο χωριό του, το Αγιονέρι, ένα μικρό εκτροφείο ελαφιών (Βασιλικά -αυτά που συναντούμε στην Πάρνηθα- και Πλατώνια οι ράτσες τους). Τα ελάφια είναι από τα πιο όμορφα και συμπαθή θηλαστικά από τα αρχαιοελληνικά χρόνια, λατρεύονταν από τους Έλληνες και αποτελούσαν τα ζώα που ζούσαν υπό την προστασία της Θεάς Αρτέμιδος. Όντας ο ίδιος ο κ. Ζαρκαδής κυνηγός, αποφάσισε να συμβάλει με την αγάπη του για το περιβάλλον και τα ζώα, στην προστασία αυτού του είδους, που εδώ και χρόνια απειλείται με εξαφάνιση από πολλά μέρη της χώρας μας.

Τα 10 ελάφια απολαμβάνουν επί 24ωρο σχεδόν την φροντίδα του κ. Ζαρκαδή, στο μικρό κτήμα που δημιούργησε με πολύ μεράκι, με ένα πολύ οργανωμένο σχεδιάγραμμα, πλήρεις εγκαταστάσεις, με ασφαλείς συνθήκες για τα ίδια τα ελάφια, με τροφή, νερό και υψηλή προστασία. Τα πανέμορφα τετράποδα μηρυκαστικά ζωντανά ζώα εκτρέφονται σωστά, αφού ο ιδιοκτήτης τους δεν διστάζει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη κι έτσι, εκτός από την ελεύθερη βοσκή τους στα λιβάδια του Ολύμπου, η τροφή τους καθημερινά αποτελείται από τριφύλλι, σιτάρι, καλαμπόκι, γιαρμάδια, κριθάρι και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαδή, «η συντήρηση του μικρού εκτροφείου γίνεται αποκλειστικά για …συναισθηματικούς λόγους, καθώς οικονομικά είναι ασύμφορη. Η τιμή του, εάν το σφάξεις, είναι πολύ χαμηλή. Δεν καλύπτει ούτε το μισό κόστος εκτροφής του. Γι΄ αυτό δεν θα συναντήσετε πολλά εκτροφεία ελαφιών στη χώρα». Ο ίδιος, όμως, θα επιμείνει στις υγιείς συνθήκες διατροφής και μάλιστα χωρίς καμία παρέμβαση (φαρμάκων ή άλλων πρόσθετων ιχνοστοιχείων), ώστε τα ελάφια να μην προσβάλλονται από ασθένειες, να ζουν μόνα τους (μέχρι και την ηλικία των 30 ετών μ.ό.) και ελεύθερα στο διαμορφωμένο περιβάλλον προστασίας τους.