Η συμβολή του πλούτου των τοπικών ποικιλιών στην ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής

Η συμβολή του πλούτου των τοπικών ποικιλιών στην ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής

Πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και των τοπικών κοινωνιών μπορούν να αποτελέσουν οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες. Η συμβολή του πλούσιου αυτού θησαυρού της Ελλάδας αλλά και η σημασία της ανάδειξής τους, ήταν το κεντρικό θέμα της 4ης Επιστημονικής Συνάντησης για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες «Τοπικές ποικιλίες-τοπικοί πολιτισμοί-τοπικές οικονομίες: Στην περίοδο της κρίσης» που διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σήμερα Παρασκευή(10/3).

Η σπουδαιότητα των τοπικών και γηγενών ποικιλιών αναδείχθηκε μέσα από την παρουσίαση προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους ομιλητές: Θ. Καρανικόλα, Γεωπόνος, Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Λήµνου, Π. Ε. Λήµνου, Περιφ. Β. Αιγαίου, Χ. Ζυγογιάνη, Σύµβουλος Οικοτουρισµού, Συντονίστρια Επικοινωνίας Προγράµµατος LIFE Σκύρου, Ι. Δροσινού Γεωπόνος M.Sc. (Agr), ΥΠ.Α.Α.Τ, και Μ. Ράφτη, Γεωπόνος M.Sc., Προϊσταµένη ∆.Α.Ο.Κ., Π. Ε. Νήσων σε περιοχές όπως η Λήμνος, η Σκύρος, η Μεσσηνία και τα Κύθηρα. Οι περιοχές αυτές είναι πλούσιες σε τοπικές και γηγενείς ποικιλίες, που αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να δημιουργήσουν νέα είδη προϊόντων διατροφής αλλά και ζωοτροφών.

Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή, να δημιουργήσουν νέες καλλιέργειες με αποτέλεσμα την αύξηση των εργασιών των αγροτών, να δημιουργηθούν μέσω αυτών προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς υπάρχουν ποικιλίες μοναδικές σε κάθε περιοχή. Ακόμα μία παράμετρος στην οποία μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο είναι οι εξαγωγές. Εξαγωγές προϊόντων που θα προέρχονται από τοπικές ποικιλίες και θα αντιπροσωπεύουν τον κάθε τόπο.

Σημαντική ήταν, επίσης, η αναφορά της Μ. Καψοκεφάλου στις τοπικές ποικιλίες και την Μεσογειακή Διατροφή. Σύμφωνα με την παρουσίαση της το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής και των τοπικών ποικιλιών αλληλοϋποστηρίζονται. Όπως τόνισε οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξαναβρούμε τις συνήθειες του παραδοσιακού μοντέλου που θα μας επιτρέψει να βασιστούμε στα παραδοσιακά προϊόντα. Κεντρικός άξονας της ομιλίας ήταν πως η διατροφή δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την πρωτογενή παραγωγή και τα προϊόντα αυτής.

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά σε προϊόντα με ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά, όπως η σταφίδα αλλά και τοπικές ποικιλίες, όπως οι ποικιλίες αμπέλου Μαυρούδι Θράκης και Μπουγιαλαμάς από τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν προϊόντα υψηλής ποιότητας.