Τις επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα καταγράφει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

kinigi

Επιστολές μελών Κυνηγετικών Συλλόγων κατέγραψαν το σοβαρό πρόβλημα απώλειας κυνηγόσκυλων κατά τη διάρκεια άσκησης της θήρας από λύκους. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο πλην όμως οι κυνηγοί διαθέτουν GPS και μπορούν να εντοπίσουν έναν σκύλο ευρείας έρευνας που διανύει έως και 10 χλμ. «Ζητήσαμε από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους ο κάθε κυνηγός να αναφέρει ημερομηνία, περιοχή, τοπωνύμιο, όνομα, αριθμό κινητού και εάν το περιστατικό οδήγησε σε τραυματισμό ή θανάτωση σκύλου. Δημιουργήθηκε εδώ και τρία χρόνια ένας κατάλογος περιστατικών που εστάλη στη Δασική Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος», αναφέρει ο διευθυντής υποστήριξης της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, Κυριάκος Σκορδάς, εξηγώντας ότι επιδιώκουν οι επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα να τεθούν στο κάδρο του ζητήματος διαχείρισης του λύκου.

Στην τελευταία γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν υπογραφές από τα μέλη κατά την έκδοση άδειας θήρας, ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία για την αρμονική συμβίωση του λύκου με τον άνθρωπο. «Ζητάμε από τη δασική υπηρεσία τη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των περιστατικών με συγκεκριμένο και αδιαμφισβήτητο τρόπο», αναφέρει, επισημαίνοντας την ευαισθησία που υπάρχει απέναντι στον λύκο, καθώς τελεί υπό προστασία. «Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τις αποφάσεις της πολιτείας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία».

Παράλληλα, σημειώνει ότι ορισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια απώλειας κυνηγόσκυλου, η αγορά του οποίου ενδέχεται να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ. «Το σημαντικότερο είναι το συναισθηματικό δέσιμο, γιατί το κυνηγόσκυλο ανήκει στην οικογένεια του κυνηγού».