Κρήτη: Λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα «εξοντώνουν» την αλιεία

Τραγικές οι συνέπειες της εισόδου από το Σουέζ ειδών ψαριών που απειλούν τους ψαράδες και τη δημόσια υγεία

Κρήτη: Λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα «εξοντώνουν» την αλιεία
-Διαφήμιση-
Delegate

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η αλιεία στην Κρήτη, με την επίθεση που δέχονται οι ψαράδες από τα είδη ψαριών που έχουν περάσει από το Σουέζ και έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Όπως διευκρινίζουν οι αλιείς, έχουν εξαφανιστεί τα καλαμάρια και οι σουπιές από τις θάλασσες, λόγω των λαγοκέφαλων που είναι δεινοί θηρευτές. «Εκτός από τα καλαμάρια και τις σουπιές, οι λαγοκέφαλοι τρώνε ό,τι ψάρι βρουν στο πέρασμά τους αλλά καταστρέφουν και τα δίχτυα μας. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε για καινούργια δίχτυα ενώ δεν έχουμε ψαριές», είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων του Δήμου Αγίου Νικολάου, Ν. Σφυράκης.

Εκτός όμως από τον λαγοκέφαλο, που απαγορεύεται να καταναλώνεται καθώς είναι τοξικό ψάρι το οποίο έχει προκαλέσει και θανάτους στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, τους τελευταίους μήνες ανησυχία προκαλεί και η εμφάνιση λεοντόψαρων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει επιθετικότητα προς άλλα ψάρια, είναι όμως θηρευτές, όπως λένε οι επιστήμονες, ωστόσο απειλούν τους αλιείς. «Φοβόμαστε ότι θα εγκατασταθεί για τα καλά στις θάλασσές και αυτό θα είναι το τέλος μας. Αν και αυτό το ψάρι μπορεί κανονικά να καταναλωθεί, δημιουργεί προβληματισμό σε εμάς, καθώς το δηλητήριο στα αγκάθια δημιουργεί κίνδυνο σε κάποιον που αν τρυπηθεί, στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται νοσοκομείο» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Ηρακλείου, Μανώλης Μαντζαράκης, που ζήτησε από την πολιτεία να προστατεύσει τους αλιείς, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα καλύψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι.

-Διαφήμιση-

Κάλια Πετσαλάκη