Τα «ενεργειακά» δικαιώματα φέρνουν… γκρίνια

Τα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές κτηρίων και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, έστειλαν ο Άρης Γκορόγιας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου  Χημικών Μηχανικών και ο Παναγιώτης Μαυρίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου  Διπλοματούχων Μηχανικών Μεταλλείων –Μεταλλουργών.

Η επιστολή έχει ως αποδέκτες τους βουλευτές συμμετέχοντες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρόεδρο του ΤΕΕ και μέλη τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Οι μηχανικοί θεωρούν πως το άρθρο 53 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά κατεξοχήν στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το άρθρο 10, του πρόσφατου νόμου 4342/15. Πρόκειται, όπως τονίζουν, για νόμο, που ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία κι αφορά στο θέμα των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Θεωρούν αντίθετα πως στο τωρινό νομοσχέδιο η άσκηση των καθηκόντων του ενεργειακού επιθεωρητή, όπως επιτάσσεται από τον επικείμενο νόμο θα γίνεται κατά τρόπο «αυθαίρετο και πρόδηλα αντισυνταγματικό».

Αίσθηση προκάλεσε και νέα επιστολή  άλλου πιστοποιημένου ενεργειακού επιθεωρητή. Τόνισε ότι υπάρχει ένα ασαφές πλαίσιο και εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε πως ο καθένας λέει ότι θέλει σε ό, τι αφορά στην ενεργειακή πιστοποίηση των κτηρίων, γεγονός που προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες δυσλειτουργίες και σύγχυση στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Το ζήτημα αυτό έχει τη σημασία του, αφού η ώθηση και από την Ευρώπη και παγκοσμίως λόγω κλιματικής αλλαγής είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων, στερεών, υδάτινων κι αέριων.

Οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως «κάθε αναφορά σε «επαγγελματικά δικαιώματα» του άρθρου 53 του Σ/Ν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ρυθμίσεις του Ν.4254/14 και όχι να τις αγνοεί παντελώς». Κάνουν, δε, λόγο για «στρέβλωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, την Εξοικονόμηση Ενέργειας, την δυνατότητα πρόσβασης σε οικονομικές δραστηριότητες και τον Ανταγωνισμό» και «αποκλεισμό χιλιάδων συναδέρφων από την άσκηση του επαγγέλματος του Ενεργειακού Επιθεωρητή και συναφών δραστηριοτήτων και την οικονομική τους ζημία» , σημειώνοντας πως δε νοείται διπλωματούχος μηχανικός να στερείται του δικαιώματος του να εμπλακεί σε Μελέτες και Ελέγχους Ενεργειακής Απόδοσης».

Κατά τ΄ άλλα οι βουλευτές όλων των κομμάτων  τάχθηκαν υπέρ της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου και στα χωράφια εκατέρωθεν των εθνικών δρόμων, για τα οποία, υπό προϋποθέσεις, δίνεται άδεια δόμησης.

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate