Βαρόμετρο Agrotica

γράφει ο Νίκος Λάππας

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η προσδοκία, ειδικά σε περιόδους ύφεσης, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές αποφάσεις και ανακατατάξεις. Στην έκθεση της Agrotica, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επικράτησαν συνθήκες που διέφεραν κατά πολύ από τις αντίστοιχες του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς ήταν διάχυτο ότι κάτι αλλάζει.

AGROTICA2018Οι παραγγελίες μηχανημάτων κάθε τύπου ήταν αυξημένες, ενώ υπήρξε ζήτηση για εξειδικευμένο εξοπλισμό. Αυτά θα μπορούσαν λογικά να πιστωθούν στο ΠΑΑ και τα Σχέδια Βελτίωσης. Ωστόσο, τα δεδομένα ήταν πολύ πιο σύνθετα.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Για παράδειγμα, οι εκθέτες των εφοδίων, που δεν σχετίζονται βέβαια τόσο με τις επενδύσεις, κατέγραψαν μεγάλο ενδιαφέρον για νέα προϊόντα και εφαρμογές.

Μία από τις σημαντικότερες εταιρείες εξοπλισμού κατέγραψε μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογές Ευφυούς Γεωργίας, θέμα που συζητήθηκε σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις, αν και σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας και ετοιμότητας μεταξύ των διοργανωτών.

Υπήρξε, λοιπόν, μία διάχυτη αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Κάτι νέο έρχεται. Προσδοκία, ωστόσο, που πρέπει να στραφεί προς συγκεκριμένους προσανατολισμούς και από αυτούς που χαράσσουν πολιτικές.

Για παράδειγμα, η εξαγγελία του υπουργού ΑΑΤ, ότι το 2018 είναι έτος έρευνας και καινοτομίας, είναι σημαντική και σίγουρα ενδιαφέρει και την πανεπιστημιακή κοινότητα, για παράδειγμα.

Εντούτοις, οι ανάγκες βελτίωσης της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα «απαιτούν» τη διάδοση της καινοτομίας στο χωράφι και τον στάβλο, την αξιοποίησή της και την ενδυνάμωση των δράσεων συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Μόνο τότε η αισιοδοξία της Agrotica θα μετουσιωθεί σε μία νέα αρχή.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress