Πονοκέφαλος για το Δ.Σ. της ΕΒΖ οι όροι της Πειραιώς

Προς παραίτηση η διοίκηση της ΕΒΖ, έκτακτη συνέλευση για νέο Δ.Σ.

Εντός των επόμενων δύο ημερών, οπότε και πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, θα ληφθούν οι αποφάσεις της διοίκησης αναφορικά με την πρόταση που παρουσίασε για την «τύχη» της ΕΒΖ η Τράπεζα Πειραιώς, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της βιομηχανίας, Γιώργος Λάντζας.

«Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, μπορεί να γίνει αύριο, αλλά μπορεί και το Σάββατο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο κ. Λάντζας χαρακτήρισε «δύσκολη» την πρόταση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ-υπενθυμίζεται ότι εμμένει στη θέση της για πώληση των εργοστασίων της βιομηχανίας στην Σερβία-, αφού όπως μας επισήμανε, «έχουμε να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση, αφού η αποδοχή της πρότασης πιθανόν να εγείρει και νομικές επιπλοκές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας».

Στο μεταξύ, ύστερα από την πολύωρη συνάντηση του προέδρου της ΕΒΖ με τους τευτλοπαραγωγούς, ο πρόεδρος αυτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από αύριο κιόλας κινούμε νομικές διαδικασίες προκειμένου να λάβουμε τα δεδουλευμένα μας, ύψους 8 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή που παραδώσαμε το 2015, αλλά θα διεκδικήσουμε και αποζημιώσεις για τα τεύτλα που σπείραμε φέτος».

Όπως μας εξήγησε, «εμείς πιστέψαμε και φέτος τις υποσχέσεις τους και έτσι σπείραμε τεύτλα όπως μας ζήτησαν, αλλά και πάλι μας κορόιδεψαν», επισήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «ήδη έχουμε σπείρει 45.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 8.500 στρ. στην Ορεστιάδα, τα 8 στρ. στις Σέρρες, 16 στρ. στην Λάρισα και τα υπόλοιπα στο Πλατύ».

Στο μεταξύ, ο γραμματέας των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Σαμαράς, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και η σωτηρία της ΕΒΖ θα έρθει μόνο με πολιτική παρέμβαση».

Τονίζεται ότι για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπεία των εργαζομένων της βιομηχανίας με τον πρόεδρο της ΕΒΖ.

Οι όροι που θέτει η Πειραιώς

Όπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”, η Πειραιώς εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει μεν χρηματοδοτικά την εταιρεία, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, η τράπεζα επιμένει στην πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία, για τα οποία, σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ», εκτός από την πρόταση της ΜΚ Group (Sunoko) υπάρχει στο τραπέζι και δεύτερη προσφορά από τοπική εταιρεία, χωρίς ωστόσο σημαντική διαφοροποίηση στο τίμημα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν και τη δεύτερη ενδιαφερόμενη εταιρεία να συνδέεται με τον Μίοντραγκ Κόστιτς (ιδιοκτήτη της Sunoko), ο οποίος φέρεται να επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να παρακάμψει τον σκόπελο των σερβικών αρχών ανταγωνισμού.

Διαφωνία υπάρχει και σχετικά με το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης, με την Πειραιώς να προτείνει εκταμίευση αρχικά 5 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ η ΕΒΖ ζητά άμεσα 12 εκατ. ευρώ, ώστε από αυτά να εξοφληθούν και τα 8 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους καλλιεργητές από την περυσινή σεζόν.

Γιάννης Τσατσάκης