Ενημερωτικές ημερίδες της ΕΛΒΙΖ Ξάνθη και Ημαθία

Ενημερωτικές ημερίδες της ΕΛΒΙΖ σε κτηνοτρόφους της Ξάνθης και Ημαθίας

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, στο δημαρχείο Γενισέας Δήμου Αβδήρων στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. με θέμα τη «σημασία της διατροφής στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της γαλακτοπαραγωγής των προβατίνων και των αιγών». Βασικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Ηλίας Γιάννενας από το εργαστήριο διατροφής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Το παρών έδωσαν κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Ξάνθης, οι οποίοι άκουσαν με μεγάλη προσοχή την εισήγηση του κ. Γιάννενα, με τεχνικές λεπτομέρειες για τη διατροφή των αιγοπροβάτων, καθώς και με όλες τις πληροφορίες για  τα προϊόντα της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. που εγγυούνται υψηλές αποδόσεις στην παραγωγή και κυρίως την καλή υγεία των ζώων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. κ. Βασίλης Χαλκίδης και ο γεωπόνος – τομεάρχης του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ στην περιοχή,  ενώ παρέστησαν οι κτηνίατροι της επιχείρησης κ.κ. Ζερβός Άγγελος και Ερντάλ Αρναούτογλου, καθώς και στελέχη του εργοστασίου της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. στην Ξάνθη.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την οποία απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των κτηνοτρόφων του νομού Ξάνθης και εξηγήθηκαν πιο εμπεριστατωμένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ζωοτροφών που παράγει η ΕΛ.ΒΙ.Ζ.

Ημαθία

Επιπλέον για τα προϊόντα της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν βοοτρόφοι από την περιοχή της Ημαθίας, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα Sala της Ελιάς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. καλωσόρισε τους παριστάμενους κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στη διαδρομή της βιομηχανίας μετά την ιδιωτικοποίησή της. «Το Απρίλιο του 2012, αναλάβαμε με όραμα και τόλμη την ΕΛ.ΒΙ.Ζ. που είναι ταυτισμένη με την ιστορία των ζωοτροφών στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη αποκρατικοποίηση της τότε Αγροτικής Τράπεζας, πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι η όλη διαδικασία έγινε μέσω της πολυεθνικής εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Deloitte», τόνισε ο κ. Χαλκίδης. Και συνέχισε: «Πρώτο μας μέλημα ήταν να οργανώσουμε τα εργοστάσια και έπειτα να βγούμε δυνατά στην αγορά, σε θέση πλέον να εγγυηθούμε 100% για τα προϊόντα που προσφέρουμε».

Ειδική αναφορά έγινε για τους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΒΙΖ. σε κάθε εισερχόμενο φορτίο πρώτων υλών, αλλά και σε όλα τα εξερχόμενα προς πώληση. Το Χημείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, είναι πιστοποιημένο από τον ΕΟΦ και πραγματοποιεί αναλύσεις εναρμονισμένες με τους πιο αυστηρούς όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ οι ευρωπαϊκοί κανόνες θέτουν ως όριο τα 20ppb μυκοτοξινών στις πρώτες ύλες, το αποδεκτό από την ΕΛ.ΒΙ.Ζ. όριο πάνω από το οποίο καμία πρώτη ύλη δεν εισέρχεται στο εργοστάσιο, είναι τα 3ppb.

Ακολούθησε παρουσίαση του Δρ. Ηλία Γιάννενα, από το εργαστήριο Διατροφής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, με θέμα «Η σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη και τα ποιοτικά Χαρακτηριστικά των μόσχων πάχυνσης». Ο κ. Γιάννενας ανέλυσε στους βοοτρόφους τεχνικές λεπτομέρειες για τα προϊόντα που παράγει η ΕΛ.ΒΙ.Ζ., τις εγγυήσεις που προσφέρει, καθώς και για τα πρωτοποριακά μείγματα που δημιουργούνται και αναμένεται να πιστοποιηθούν σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο την παραγωγή ακόμα και βιολογικού βόειου κρέατος.

Ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος με τους βοοτρόφους, που επικεντρώθηκε κυρίως στην αλλαγή φιλοσοφίας που φέρνει η νέα εποχή στην ιστορική ΕΛ.ΒΙ.Ζ.