ΣΕΑΟΠ: Επιτακτική η πάταξη λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου

Εύσημα στις ελεγκτικές αρχές για τις προσπάθειες πάταξης του λαθρεμπορίου στο χύμα τσίπουρο αποδίδει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με αφορμή τις πρόσφατες κατασχέσεις 320 τόνων από το Τελωνείο Λάρισας.

Παράλληλα παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μεγέθη και τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων στο τσίπουρου αλλά και στα υπόλοιπα αποστάγματα- σημαντική πτυχή του φαινομένου της λαθρεμπορίας- αναφέρθηκε με εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

Η ανακοίνωση του ΣΕΑΟΠ

«Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με αφορμή τις πρόσφατες κατασχέσεις 320 τόνων ( στις 29.1.2016 ποσότητας 304,483 τόνων & στις 29.3.2016 ποσότητας 14 τόνων )  έκνομα παραχθέντος χύμα τσίπουρου από το Τελωνείο Λάρισας, επιθυμεί να συγχαρεί τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για το δύσκολο έργο που επιτελούν εν μέσω αντίξοων συνθηκών και περιορισμένων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Ο ΣΕΑΟΠ βρίσκεται στη διάθεσή τους, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο τους.

Η έκνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς έχει λάβει εδώ και καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί κανιβαλίζονται από το λαθρεμπόριο με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον κλάδο να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά φυσική εξέλιξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών διογκώνονται από τη συνεχώς διευρυνόμενη δράση των έκνομων μη φορολογούμενων αποσταγματοποιών και των λαθρέμπορων, συρρικνώνοντας τον κλάδο και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από το δημόσιο έσοδα εκατ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους.

Εστιάζοντας στους αριθμούς των πρόσφατων επιχειρήσεων των ελεγκτικών αρχών, γίνονται εύκολα αντιληπτές η δυναμική που έχει λάβει η παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς και το μέγεθος της ζημίας που επιφέρει .

Η ποσότητα των 320 τόνων που δεσμεύτηκαν στις συγκεκριμένες δύο μόνο επιχειρήσεις των ελεγκτικών αρχών, το τελευταίο δίμηνο, αντιπροσωπεύει:

  • περίπου το 14% της ετήσιας κατανάλωσης του εμφιαλωμένου τσίπουρου των επίσημων αποσταγματοποιών (η οποία το 2014 ήταν 2,5 εκ. λίτρα σύμφωνα με το ΓΧΚ).
  • 5-7% της δηλούμενης ετήσιας παραγωγής χύμα τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα (δεδομένου ότι σύμφωνα με  τα επίσημα στοιχεία των Τελωνείων, οι ποσότητες του χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς των διημέρων που δηλώνονται κάθε χρόνο είναι από 5 -7 εκ. λίτρα.).

Η ποσότητα των 320 τόνων βρέθηκε σε μία και μόνο περιοχή της Ελλάδας καταδεικνύοντας το μέγεθος των παράνομα παραγόμενων και διακινούμενων ποσοτήτων στο σύνολο της επικράτειας.

Ετησίως, εκδίδονται πάνω από 30.000 άδειες απόσταξης, ενώ οι επίσημα δηλωμένοι άμβυκες είναι περίπου 5.000. Η διαφορά που προκύπτει είναι ενδεικτική της ύπαρξης αρκετών χιλιάδων παράνομων και αδήλωτων αμβύκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά δεν δηλώνεται.

Ο ΣΕΑΟΠ εκτιμά πως ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου διημέρων το 2014 άγγιξε τα 24 εκ. λίτρα και οι ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων από την παράνομη διακίνηση υπολογίζονται στο ποσό των 344 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο ΣΕΑΟΠ, εκπροσωπώντας τις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου, έχει διαμηνύσει πολλάκις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το πράττει για άλλη μία φορά, ότι η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου (μέσω του οποίου διακινούνται λαθραία και άλλα αλκοολούχα ποτά), τη διάσωση του κλάδου των νόμιμων αποσταγματοποιών και παράλληλα την αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι ο αυστηρός έλεγχος και η φορολόγηση της έκνομης αυτής δραστηριότητας, η οποία εκφεύγει της φορολόγησης, εκμεταλλευόμενη την παρωχημένη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς των διήμερων παραγωγών.

Αν η ποσότητα των 320 τόνων τσίπουρου φορολογείτο όπως το τσίπουρο των επίσημων αποσταγματοποιών θα απέφερε στα δημόσια ταμεία περίπου 1,7 εκ ευρώ μόνο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και επιπλέον περίπου 0,5 εκ. ευρώ από ΦΠΑ.

Η λύση είναι μία για την αναστροφή της συρρίκνωσης του κλάδου μας. Χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα από τον κυβερνητικό μηχανισμό».