Η Αξία των φρούτων και των λαχανικών στις γυναίκες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Clinical Oncology, η υπερκατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει στο ένα τρίτο τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Η Δρ. Έλλεν Γκόντ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Ντέιβις επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για τις γυναίκες που δεν έχουν εξάψεις μετά την ογκολογική θεραπεία, γεγονός που δείχνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ενδεχομένως να δρουν επί των οιστρογόνων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη με στόχο την διερεύνηση της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η διατροφή αυτή τελικά απεδείχθη ότι μείωνε τον συνολικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ευθύς εξ αρχής.

Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 53 ετών και οι μισές είχαν πάρει εντολή να διπλασιάσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σε 10 ημερήσιες μερίδες, να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά.

Περίπου το 30% των αρχικών 3.000 γυναικών που είχαν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, δήλωσε ότι δεν είχε εξάψεις, μια συχνή παρενέργεια της αντικαρκινικής θεραπείας του μαστού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και στοιχεία για τις γυναίκες αυτές και διαπίστωσαν ότι μόνο το 16% αυτών που είχε διπλασιάσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχε επανεμφάνιση όγκου μετά από επτά χρόνια, συγκριτικά με το 23% των γυναικών που είχαν πάρει μερικές μόνο διατροφικές οδηγίες.

Οι γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση μείωσαν τον κίνδυνο κατά 47% όταν αύξησαν την κατανάλωση σαλατικών, φρούτων και φυτικών τροφών.