Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει την όραση

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει την όραση

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη στη μάχη κατά της απώλειας όρασης.

Επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη, δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατροφή έχει πολύ μεγάλη σημασία στη μάχη έναντι της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Ενήλικες που κατανάλωναν τακτικά τροφές που ανήκαν στη μεσογειακή διατροφή ήταν 26% λιγότερο πιθανό να χάσουν την όρασή τους και μεταξύ όσων έφεραν γονίδιο που τους έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.

Οι ειδικοί από το Harvard Medical School και το Tufts University στη Βοστόνη ρώτησαν 2.500 εθελοντές, άντρες και γυναίκες, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Ο καθένας παρακολουθήθηκε για 13 χρόνια.

Τακτική κατανάλωση ιχθυελαίων και λαχανικών φάνηκε να προστατεύει περισσότερο. Ένα αντιοξειδωτικό που εκτιμάται ότι προστατεύει τα μάτια είναι η λουτεΐνη, που βρίσκεται σε αφθονία σε τροφές όπως η λαχανίδα. Η Μεσογειακή διατροφή εκτιμάται ότι προστατεύει τα μάτια μειώνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής.