Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή/και προϊόντων κρέατος μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με τη μελέτη διατρέχουν οι άντρες, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο το χειρότερο.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από 11.600 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 64 ετών, οι οποίοι από το 1987 έως το 2011 συμμετείχαν σε μεγάλη αμερικανική μελέτη διατροφής και υγείας.

Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι 699 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, οι περισσότεροι ισχαιμικό (οφείλεται σε διακοπή της παροχής αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου εξαιτίας απόφραξης στην αρτηρία που το αιματώνει).

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ, στη Γερμανία, εξέτασαν τα στοιχεία από την αμερικανική βάση δεδομένων, για να δουν εάν υπήρχε συσχέτιση των εγκεφαλικών με διατροφικούς δείκτες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Stroke», ανακάλυψαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως μπέικον, λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, διέτρεχαν κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (π.χ. μπριζόλες) είχαν κατά 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Ειδικά οι άνδρες, όμως, που κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά, είχαν κατά 62% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Αντιθέτως, η κατανάλωση πρωτεϊνών από άλλες πηγές (πουλερικά, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί) δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.