Αυτό το άρθρο είναι 107 μηνών

«Θυσία» το εμφιαλωμένο κρασί για την ιδιωτική εκπαίδευση

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φόρος σήμερα στο εμφιαλωμένο κρασί είναι ουσιαστικά μηδενικός.
17/11/2015
4' διάβασμα
thysia-to-emfialomeno-krasi-gia-tin-idiotiki-ekpaidefsi-4052

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο κρασί ως ένα από τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν πριν από λίγο στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό φόρου που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της φιάλης κατά περίπου 30 λεπτά. Επιβάρυνση την οποία, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το οικονομικό επιτελείο δε θεωρεί σημαντική και μπορεί, κατά τους υπολογισμούς του, να φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο ειδικός φόρος σήμερα στο εμφιαλωμένο κρασί είναι ουσιαστικά μηδενικός. Μιλώντας στο ypaithros.gr, εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι στην περίπτωση που οι κυβερνητικές σκέψεις γίνουν πράξη θα πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στον κλάδο το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για επιπλέον αυξήσεις στο μέλλον.

Τονίζουν δε ότι η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τα φθηνότερα, λαϊκά κρασιά που τιμώνται σήμερα στην περιοχή των 2-3 ευρώ/φιάλη. Κι αυτό γιατί για τα συγκεκριμένα προϊόντα η επιβολή ειδικού φόρου με τον τρόπο που εξετάζει η κυβέρνηση θα φέρει μια αύξηση της τάξης του 10% στην τελική τους τιμή.

Αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου

Ανακοίνωση στην οποία αντιδρά έντονα στις προθέσεις της κυβέρνησης εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Είναι μία πρόταση που δεν εφάπτεται της Ελληνικής αλλά ούτε της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ’ όσον το θέμα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια Κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

Καμία χώρα, κανένα Κράτος – Μέλος της Κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Αντίθετα Κράτη – Μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει.

Η Ελλάδα είναι χώρα ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού:

1. Το κρασί, φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό φόρο ένα προϊόν της Ελληνικής Γης.

2. Το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα επάνω στο Ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη – κυρίως εισαγόμενα – και τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό φόρο.

3. Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% Φ.Π.Α. το 1992, έφτασε σε 23% Φ.Π.Α. πρόσφατα (σας θυμίζουμε ότι αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% Φ.Π.Α. στο 23% Φ.Π.Α.)

4. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% Φ.Π.Α. δόθηκε ένα κίνητρο προς του φοροδιαφεύγοντες. Με τον Ε.Φ.Κ. κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος (και είναι ο μόνος) να σταθούν στα πόδια τους, να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές μας.

5. Είναι πολλά τα προβλήματα επιβίωσης του Ελληνικού αμπελώνα (κύριο ανάμεσά τους ο μικρός κλήρος). Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της Υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία και έμμεσα ο ποιοτικός Τουρισμός.

6. Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, τα οργανωμένα οινοποιεία έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κινούνται στα όρια της επιβίωσής τους και πλέον τα περισσότερα εξ’ αυτών καταγράφουν ζημιές.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω λόγων, 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την επιβολή του φόρου!

ΓΡΑΦΕΙ: