Καλαμπόκι: Διελκυστίνδα προσδοκιών λίγο πριν τα αλώνια

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Σάρρου
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον αλωνισμό του αραβοσίτου που ξεκινά σε περίπου δέκα ημέρες στη Θεσσαλία, μια ιδιαίτερη… διελκυστίνδα φαίνεται να διαμορφώνεται στην αγορά. Από τη μία πλευρά, οι παραγωγοί καλαμποκιού που περιμένουν να ρεφάρουν για την αύξηση του κόστους, προσδοκώντας τιμές πάνω από 35 λεπτά/κιλό.
«Σύμμαχός» τους είναι τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς, με επίκεντρο τα Βαλκάνια. Από την άλλη πλευρά, οι ταλαιπωρημένοι κτηνοτρόφοι, που πέρασαν μια από τις χειρότερες χρονιές, ελπίζουν να πάρουν μια ανάσα, αγοράζοντας σε τιμή παραγωγού κάτω από τα 30 λεπτά. Η ασφυκτική κατάσταση στον πρωτογενή τομέα λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής δημιουργεί συγκρουσιακές τάσεις και αυτοί που βλέπουν την επόμενη μέρα συνιστούν να επικρατήσει η σύνεση, ώστε να υπάρχει προοπτική εκατέρωθεν.
Μειωμένες οι αποδόσεις για τα πρώιμα
Με τα υβρίδια μικρού βιολογικού κύκλου στα νότια της χώρας ξεκίνησε η συλλογή για φέτος και από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μέχρι και τον Οκτώβριο, θα μαζεύονται τα μεγάλου βιολογικού κύκλου στις βορειότερες περιοχές. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για μία μικρή αρνητική απόκλιση στις αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης. Το θετικό για τους παραγωγούς εστιάζεται στη ζήτηση από την αγορά και σύμφωνα με τους ίδιους, σε κάποιες περιοχές η αφετηρία της τιμής βρίσκεται περίπου 10 λεπτά πάνω σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή κοντά στα 37 λεπτά/κιλό. Το αν αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει τον κανόνα ή την εξαίρεση της αγοράς, θα εξαρτηθεί και από τις τιμές και τις ποσότητες καλαμποκιού που θα εισαχθούν.
Ο Γιώργος Βασιλόπουλος, από την Αμαλιάδα Ηλείας, είναι από τους πρώτους παραγωγούς που ξεκίνησαν τη συλλογή με υβρίδια μικρού βιολογικού κύκλου. Όπως ο ίδιος μας ενημέρωσε, οι μέχρι τώρα αποδόσεις στα υβρίδια 105 ημερών κυμάνθηκαν από 1.250 έως 1.400 κιλά το στρέμμα. «Οι αποδόσεις αυτές είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Συλλέγουμε με υγρασία περίπου στο 14% και αρχές Σεπτεμβρίου θα μπούμε στα καλαμπόκια μεγάλου βιολογικού κύκλου, τα οποία δείχνουν ότι θα έχουν καλύτερες αποδόσεις».
Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι κυμαίνεται από 37 έως 38 λεπτά/κιλό στο χωράφι. «Αυτό βέβαια αποτελεί μία τρέχουσα συγκυρία κατά την οποία οι ανάγκες σε καλαμπόκι είναι μεγάλες», συμπληρώνει. «Παραγωγοί που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους και δεν έχουν μεγάλη ανάγκη από ρευστοποίηση της παραγωγής θα προχωρήσουν στην αποθήκευση, γιατί πιστεύουν ότι οι τιμές θα ανέβουν το επόμενο διάστημα του χειμώνα», καταλήγει ο παραγωγός.
Μεγάλες οι προσδοκίες για τιμές, με 35 λεπτά ξεκινά το Μεσολόγγι
Εν αναμονή αποφάσεων για τις τιμές βρίσκεται ο συνεταιρισμός Λεχαινών, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το καλαμπόκι και κάθε χρόνο «ανοίγει» την αγορά. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του, Παναγιώτη Κοτσέτα, εντός της εβδομάδας το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει την πολιτική που θα ασκήσει ο συνεταιρισμός στο θέμα. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι οι μέχρι τώρα οι αλωνισμοί που έγιναν στην περιοχή είναι ελάχιστοι και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο Γαλατάς και το Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν τις βασικότερες περιοχές της καλλιέργειας του καλαμποκιού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μουχτούρη, αλωνιστής και έμπορος καλαμποκιού από τη Ναύπακτο, η φετινή χρονιά για τα πρώιμα καλαμπόκια δείχνει να είναι χειρότερη σε σύγκριση με πέρυσι. «Μαζέψαμε τα μικρού βιολογικού κύκλου υβρίδια των 80-90 ημερών και τώρα πάμε στα των 110. Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε από τη συλλογή δείχνει μία μείωση πάνω από 10% σε σύγκριση με τα περσινά. Εκτιμούμε ότι οι καλλιέργειες του καλαμποκιού στην περιοχή μας επηρεάστηκαν από τον καύσωνα που επικράτησε κατά το στάδιο της γονιμοποίησης και της ωρίμανσης του φυτού».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Μουχτούρης είπε ότι οι αγοραπωλησίες που γίνονται αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 35 λεπτά για τον παραγωγό και είναι ανεβασμένες κατά 10 λεπτά σε σύγκριση με πέρσι. «Καλύτερη εικόνα για το θέμα των τιμών αλλά και των αποδόσεων με τα καλαμπόκια μεγάλου βιολογικού κύκλου θα έχουμε τον Σεπτέμβριο, όπου θα γίνει και ο αλωνισμός τους», εξήγησε.
Τέλη Αυγούστου ξεκινά η Θεσσαλία, ακολουθεί η Στερεά
Για μία μέση χρόνια ως προς το θέμα της παραγωγής κάνει λόγο ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός καλαμποκιού από την Τιθορέα Λοκρίδας. Εκτιμά ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε έναν σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια και ανάλογα με τα ποτίσματα, όπως επίσης και τις λιπάνσεις, θα κριθεί και η παραγωγή.
Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ίδιο είναι η τιμή του προϊόντος, που φέτος λόγω ζήτησης είναι αισθητά ανεβασμένη. «Πέρυσι κατά τη διάρκεια του αλωνισμού ξεκινήσαμε με 25 λεπτά κιλό και για τη φετινή περίοδο συζητάμε πάνω από 32.
Φυσικά είναι νωρίς να καθορίσουμε και τις τελικές τιμές, γιατί αυτές θα εξαρτηθούν από τις αποδόσεις και από τις εισαγωγές που θα γίνουν», δηλώνει ο ίδιος. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να επισημάνει το αυξημένο κόστος παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο σε μία καλλιέργεια που έχει υψηλές απαιτήσεις σε εισροές, όπως είναι τα λιπάσματα, αλλά και σε αρδευτικές ανάγκες που προέκυψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.
Λίγο νωρίτερα από τη Στερεά αναμένονται τα πρώτα αλώνια στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον γεωπόνο και ιδιοκτήτη επιχείρησης αγροεφοδίων στον Βόλο, Θανάση Κούντρια: «Λογικά πάμε για τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν διαφαίνεται μείωση στην παραγωγή στη Θεσσαλία. Στη Μαγνησία έχουν γίνει οι απαραίτητες φροντίδες και μάλιστα για ορισμένους καλούς παραγωγούς ο στόχος είναι οι αποδόσεις να ξεπεράσουν τα 1.600 κιλά/στρέμμα. Αυτοί που αγωνιούν είναι οι κτηνοτρόφοι, που έχουν περάσει μια πολύ άσχημη χρονιά».