Η καλλιέργεια της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία

Κοντά 1.000 τόνοι ελιές Καλαμών, που διακινούνται εντός και εκτός συνόρων, παράγονται από τα χωριά του νομού

Τι θα γίνει με τα εισαγόμενα φυτά από την Απούλια και άλλες περιοχές που είναι «ύποπτα» στην Xylella;

Στην αιτωλική γη, τα ελαιόδενδρα βρήκαν τον ιδεώδη τόπο για να μας δώσουν τους ευλογημένους καρπούς τους. Τις πανέμορφες αμυγδαλωτές ελιές Καλαμών και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Οι ελαιοκαλλιεργητές του νομού, εκμεταλλευόμενοι τις άριστες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, αλλά κυρίως βάζοντας οι ίδιοι το μεράκι τους και την αγάπη τους για τη γη και τα δώρα της, έχουν αφιερωθεί στην καλλιέργεια της ελιάς. Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν συνολικά 5,5 εκατ. ελαιόδεντρα, με τα 2,5 εκατ. να δίνουν ελαιοποιήσιμες ελιές.

Σημαντικό μέρος από το ελαιόλαδο και τις ελιές του νομού εκμεταλλεύεται η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, με παρουσία 90 ετών στην ελληνική αγροτική σκηνή. «Οι ποσότητες που συγκεντρώνονται είναι συνάρτηση των αποθηκευτικών χώρων που διαθέτουμε, οι οποίοι καλύπτουν μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία, είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διακινούνται πολλαπλάσιες ποσότητες μέσω του εργοστασίου μας», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Σαράντης Μιχαλόπουλος.

Η ομάδα των περίπου 1.000 ελαιοκαλλιεργητών της Ένωσης ακολουθεί τα πλέον σύγχρονα συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, με εξελιγμένα και πρωτοποριακά συστήματα άρδευσης, καλλιέργειας κ.λπ.. Ο συνεταιρισμός έχει έντονη παρουσία στις περιοχές του Δήμου Οινιάδων, της Μακρυνείας και της Αρακύνθου, του Μεσολογγίου, στο Αιτωλικό, το Αγγελόκαστρο, την Παλαιομάνινα, τη Ρίγανη, το Ευηνοχώρι, τη Χάλκεια, τη Ναυπακτία και το Ευπάλιο.

Από τις ποσότητες που παραδίδουν τα μέλη στην Ένωση, η παραγωγή των ελιών Καλαμών αγγίζει τους 1.000 τόνους.

Η φετινή χρονιά, όπως και η περσινή, χαρακτηρίζεται «ικανοποιητική» από την Ένωση, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος, «για το 2016 η εκτίμηση είναι ότι παραγωγή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2015, χρονιά κατά την οποία η παραγωγή ήταν ικανοποιητική, αν και όχι όσο το 2014 από πλευράς ποσοτήτων. Σίγουρα, όμως, καλύτερη από πλευράς ποιότητας σε σύγκριση με το παρελθόν».

Τα αγνά προϊόντα της «Αιτωλικής Γης»

Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και Αυστραλία είναι μερικοί από τους προορισμούς των ελιών καλαμών

Τα προϊόντα με το διακριτό τίτλο «Αιτωλική Γη» παράγονται αποκλειστικά στην Αιτωλοακαρνανία. Επιδίωξη της Ένωσης, η οποία αποτελεί leader της ευρύτερης περιοχής στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, είναι τα προϊόντα της να αποτελέσουν συνώνυμο των αγνών προϊόντων.

Στα πλαίσια αυτά, συμμετέχουν σε μια σειρά κοινοτικών προγραμμάτων, που εστιάζουν κυρίως στη βελτιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Παράλληλα, έχουν κλείσει συμφωνίες με τους «μικρούς» τοπικούς παραγωγούς για την από κοινού προώθηση μιας μεγαλύτερης ποικιλίας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Τα αγνά προϊόντα της «Αιτωλικής Γης» Στα βασικά προϊόντα της συμπεριλαμβάνονται το ελαιόλαδο, τα προϊόντα ελιάς, το εκκοκκισμένο βαμβάκι, οι σύνθετες ζωοτροφές και οι πρώτες ύλες ζωοτροφών-δημητριακών καρπών. Η Ένωση διαθέτει στην εσωτερική αγορά περισσότερους από 3.000 τόνους σύνθετες ζωοτροφές και πάνω από 2.000 τόνους πρώτες ύλες ζωοτροφών-δημητριακών καρπών.

Εκτός των εθνικών συνόρων, διακινούνται περί τους 1.000 τόνους ελιών, κυρίως στις Αραβικές Χώρες (Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία), ενώ από φέτος προστίθενται νέοι προορισμοί, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, κ.λπ.. Την «προοπτική περαιτέρω αύξησης των εξαγόμενων ποσοτήτων, λόγω της προσθήκης νέων αγορών» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Ένωσης. Το εκκοκκισμένο βαμβάκι, το οποίο εξάγεται ετησίως -γύρω στους 8.000 τόνους, αναλόγως τη χρονιά- έχει προορισμό την Ιταλία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

  • Ελένη Ρέλου