Κληρώνει την Τετάρτη για το μέλλον της ΕΒΖ (upd)

Ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή η ΕΒΖ, προς εξόφληση οι παραγωγοί

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΒΖ έφτασε καθώς την Τετάρτη 9 Μαρτίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να εγκρίνει (ή όχι) το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Από τις αποφάσεις της τράπεζας θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα υλοποιηθεί η προαναγγελία της εταιρείας για πληρωμή των παραγωγών εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Προαναγγελία που περιεχόταν στην ανακοίνωση της ΕΒΖ ΑΕ προς το Χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα όπου γινόταν λόγος ουσιαστικά για προέγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Θέση που βεβαίως «μάζεψε» με νέα ανακοίνωση λίγες ώρες μετά καθώς, όπως είχε γράψει πρώτο το ypaithros.gr, συμφωνία δεν υπήρχε.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς την Πειραιώς ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ ενώ 8 εκατ. ευρώ οφείλονται στους τευτλοπαραγωγούς για το προϊόν που παρέδωσαν στην εταιρεία την περυσινή σεζόν.

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τις πληρωμές τευτλοκαλλιεργειών

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου για τις εκκρεμείς πληρωμές στους τευτλοπαραγωγούς κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του – με πρώτο υπογράφοντα, τον Τομεάρχη Αγροτικών Θεμάτων της ΝΔ, κ. Γιώργο Κασαπίδη- ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

«Το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προέτρεπε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς, να καλλιεργήσουν μαζικά, καθώς τα χρήματα για την πληρωμή τους ήταν εξασφαλισμένα. Σήμερα ένα χρόνο μετά, οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι, και καλούνται να πληρώσουν φόρο και να αποδώσουν ΦΠΑ, που δεν εισέπραξαν ποτέ! Τέτοια κοροϊδία δεν έχει προηγούμενο. Ο παραγωγικός τομέας βουλιάζει και αυτοί κωφεύουν επιδεικτικά», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:

«Έντονη είναι η ανησυχία των τευτλοπαραγωγών, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τη συγκομιδή της περσινής χρονιάς και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Μεγάλη και η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αρχικά και Αγροτικής Ανάπτυξης μετέπειτα που καλούσαν τους τευτλοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν μαζικά, υποστηρίζοντας ότι είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την αποπληρωμή τους.

Σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί καλούνται στις ΔΟΥ να αποδώσουν ΦΠΑ και να φορολογηθούν για εισόδημα που ποτέ δεν εισέπραξαν.

Πρόσφατο δελτίο τύπου της ΕΒΖ(04.03.16) αναφέρει ότι το τελικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ που περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί και τελεί υπό την έγκριση του Δ.Σ. της πιστώτριας τράπεζας γεγονός που επιτείνει την αγωνία των παραγωγών για το χρόνο πληρωμής τους.

Επειδή η ΕΒΖ έχει συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα και τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις,

Επειδή το ύψος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς αγγίζει το ύψος των 8εκ. €,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Ποιο το πλάνο της Διοίκησης της ΕΒΖ και του ΥπΑΑΤ για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων προς εξόφληση των τευτλοπαραγωγών; Ποιο το χρονοδιάγραμμα;
  2. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μέλλον της ΕΒΖ;»