Κρήτη: «Πόρτα» για επιστροφή φόρου σε αγρότες – εξαγωγείς

«Πόρτα» για επιστροφή φόρου σε αγρότες - εξαγωγείς

Μεγάλες προσδοκίες έχει δημιουργήσει στην Κρήτη η είδηση ότι ένας νόμος του 1988, που ανανεώθηκε το 2004 και από το 2014, που οι αγρότες υπό συνθήκες τηρούν απλογραφικά βιβλία, τους διασφαλίζει την επιστροφή φόρου. Δικαιούχοι είναι οι αγρότες που εξάγουν προϊόντα και μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν επιστροφή 13% επί του ποσού που έχουν εξάγει, με την προϋπόθεση να υπάρχει βεβαίωση απαλλαγής και επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο στη δήλωση του ΦΠΑ.

Ήδη, 40 δικαιούχοι από την περιοχή της Βιάννου στον Νομό Ηρακλείου διεκδικούν ποσό που ξεπερνάει τα 300.000 ευρώ, ενώ στις εφορίες όλης της Κρήτης έχουν ήδη «σπάσει» τα τηλέφωνα από αγρότες που ζητούν πληροφορίες. Από την πλευρά τους, πάντως, οι αγροτοσυνδικαλιστές, όπως το μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να «βρέξει» ευρώ, καθώς η επιστροφή φόρου δεν αφορά μεγάλο μέρος των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνουν την αγωνία ακόμη και γι’ αυτούς που θα δικαιούνται τελικά την επιστροφή, αν τελικά τη λάβουν ποτέ.

Από την πλευρά, πάντως, των φοροτεχνικών, σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, ακόμη και άγνοια να είχε κάποιος αγρότης που μπορεί να δικαιούται επιστροφή, μπορεί να κάνει αίτηση και για το 2014 και για το 2015.

Κάλια Πετσαλάκη