Λαχανικά και φρούτα που προστατεύουν από τον καρκίνο του νεφρού

Λαχανικά και φρούτα που προστατεύουν από τον καρκίνο του νεφρού

Μελέτη που έγινε από Σουηδούς επιστήμονες σε 61.000 γυναίκες 40 έως 76 ετών, έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει θετική δράση έναντι του καρκίνου του νεφρού.

Για 14 συνεχή χρόνια οι επιστήμονες εξέτασαν τόσο τη συνολική κατανάλωση των γυναικών σε φρούτα και λαχανικά όσο και την επιρροή του κάθε φρούτου και λαχανικού που κατανάλωναν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες που έτρωγαν μπανάνες 4 έως 6 φορές την εβδομάδα, είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού ενώ, όσες έτρωγαν τακτικά καρότα και παντζάρια, παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου από 50%-60%.
Εκτός από τις μπανάνες, τα καρότα και τα παντζάρια, φάνηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού και το λάχανο, το αγγουράκι και το μαρούλι.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν επηρέαζε τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του νεφρού και αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών έχουν ιδιότητες καταστολής. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατή η εξέταση όλων, καθώς στη Σουηδία κάποια φρούτα και λαχανικά είτε δεν υπάρχουν ή δεν είναι δημοφιλή όπως τα σταφύλια, τα μούρα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

Παρατήρησαν επίσης ότι η μεγάλη κατανάλωση χυμών δεν βοηθούσε στην πρόληψη του καρκίνου του νεφρού αλλά αντίθετα, βρέθηκε να προσδίδει μεγαλύτερο κίνδυνο, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι χρήζει περαιτέρω μελέτης.