Νέα δεδομένα για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Μικρή μείωση για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων το 2017

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε νεαρή ηλικία πιθανόν να προστατεύει την υγεία της καρδιάς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 2.500 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, το σωματικό βάρος, τις συνήθειες καπνίσματος, καθώς και διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι εθελοντές πραγματοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να αξιολογηθεί η συσσώρευση ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία αποτελεί αθηροσκληρωτικό δείκτη και συνδέεται με αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Συνολικά παρατηρήθηκε πως τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δηλαδή 9 και 7 μερίδες ανά ημέρα για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, είχαν 26% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ασβεστοποιημένης αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες μετά από διάστημα 20 ετών.