Νομιμοποίηση των αγορών τους ζητούν οι βιοκαλλιεργητές

Νομιμοποίηση των αγορών τους ζητούν οι βιοκαλλιεργητές

Την υπογραφή ΚΥΑ για την αδειοδότηση των αγορών βιοκαλλιεργητών ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το νομικό κενό (π.χ. κλείσιμο αγορών, πρόστιμα) ζητούν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως είναι «ύποπτο το γεγονός ότι οι αδικαιολόγητες διώξεις που υφίστανται οι παραγωγοί βιοκαλλιεργητές συμπίπτει με την ανακοίνωση διάθεσης μεγάλων ποσών για την οργάνωση των αγορών παραγωγών από το ΠΑΑ 2014-2020».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής

Στις 23 Μαρτίου 2016, ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου – κάλεσμα προς όλους τους αρμόδιους σχετικά με κάποια παράξενα φαινόμενα που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό και αφορούν τις αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών.

Με το άρθρο 56 του Ν. 4235/2014, το ΥπΑΑΤ θεσμοθέτησε τις αγορές παραγωγών (farmers markets). Το μόνο που απέμενε για να λειτουργήσουν οι αγορές παραγωγών ήταν μία ΚΥΑ που θα κωδικοποιούσε και θα καθόριζε το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές θα λειτουργούσαν.

Οι αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών είναι ένας θεσμός που λειτουργεί 22 χρόνια τώρα. Παρά τις πιέσεις των οργανωμένων παραγωγών και τις ατελείωτες συζητήσεις και ανταλλαγές προτάσεων με το Υπουργείο, δεν μας δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να λειτουργήσουμε νομότυπα και νόμιμα. Οι αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών λειτουργούν υπό την αιγίδα και την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ελληνική Πολιτεία -ίσως από ανικανότητα, ίσως τεχνηέντως- άφησε ένα τεράστιο θεσμικό κενό, θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις τις αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών στις ίδιες διατάξεις που αφορούν τις λαϊκές αγορές του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και ενώ κατά δήλωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πλησιάζει η ημερομηνία υπογραφής της ΚΥΑ που θα λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα, έχει εξαπολυθεί ένα πρωτοφανές κυνηγητό με στόχο τους παραγωγούς, με την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων και το κλείσιμο αγορών παραγωγών λόγω έλλειψης αδειών. Δηλαδή, λόγω της έλλειψης του θεσμικού πλαισίου που θα έπρεπε η ίδια η Πολιτεία να προβλέψει για τις αγορές παραγωγών. Δηλαδή οι αρμόδιοι τιμωρούν τους παραγωγούς για κάτι το οποίο είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι.

Ως Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας προσυπογράφουμε το κάλεσμα του ΣΥ.Β.Α.Α. και στηρίζουμε απόλυτα τους συναδέλφους του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής.

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα και να σταματήσουν οι διώξεις που υφίσταται άδικα ένα από τα πιο παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Καλούμε τις Υπηρεσίες του Δημοσίου να έρθουν επιτέλους σε επικοινωνία μεταξύ τους και να ξεκαθαριστεί ότι οι αγορές παραγωγών είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Θεωρούμε τουλάχιστον ύποπτο το γεγονός ότι οι αδικαιολόγητες διώξεις που υφίστανται οι παραγωγοί βιοκαλλιεργητές συμπίπτει με την ανακοίνωση διάθεσης μεγάλων ποσών για την οργάνωση των αγορών παραγωγών από το ΠΑΑ 2014-2020.

Οι αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών είναι αυτοδιαχειριζόμενες και αυτοελεγχόμενες σύμφωνα με αυστηρά διεθνή πρότυπα.

Το μόνο που ζητάμε από το ελληνικό Κράτος είναι να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου και να μας δοθούν τα εργαλεία για να λειτουργήσουμε νομότυπα, εξασφαλίζοντας καθαρά, πιστοποιημένα, ποιοτικά τρόφιμα σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές.