Σε οργανωμένη εκπροσώπησή τους προχωρούν οι μελισσοκομικοί σύλλογοι

Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας συζητήθηκε σε συνάντηση μελισσοκομικών συλλόγων του άξονα της Εγνατίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν μελισσοκομικοί σύλλογοι από τον Έβρο μέχρι τα Ιωάννινα, επισημάνθηκε η απουσία της οργανωμένης μελισσοκομίας από όσα συμβαίνουν και αφορούν άμεσα στον μελισσοκόμο.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, το τελευταίο δείγμα αυτής της απουσίας υπήρξε η εκκωφαντική σιωπή του «οργανωμένου κλάδου» στις δεσμεύσεις εισαγόμενης γύρης από τελωνειακές αρχές. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελληνοποιήσεις μελιών, του βασιλικού πολτού, της γύρης και της πρόπολης, που δεν αφήνουν τον Έλληνα μελισσοκόμο να αμειφθεί σύμφωνα με τους κόπους του» τονίζουν.

Επισημάνθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, η ανοργάνωτη τοπική αγορά, η αδυναμία εξαγωγών, η αδυναμία μεταφοράς των προβλημάτων στα κέντρα αποφάσεων και το απροστάτευτο της εγχώριας παραγωγής.

Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι το κενό δημιουργήθηκε από την μη εκπροσώπηση του κλάδου, και γι’ αυτό αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό.