«Λευκό καπνό» από τον Πειραιά βγάζει η British American Tobacco

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, Τζιανπιέρο Παζανέζε, μέσω της «ΥΧ», στέλνει μήνυμα στήριξης της εγχώριας καπνοπαραγωγής

Την πολύχρονη συνεργασία του με τον εγχώριο πρωτογενή τομέα έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω ο πολυεθνικός κολοσσός της British American Tobacco. Η απόφασή της εταιρείας να θέσει τον Πειραιά «στην καρδιά» της στρατηγικής της, εγκαθιστώντας διαμετακομιστικό κέντρο μέσω του οποίου θα διακινεί προϊόντα αξίας έως 1,1 δισ. ευρώ, μεταφράζεται ως ένα σαφέστατο μήνυμα στήριξης της εγχώριας καπνοπαραγωγής και -φυσικά- της γεωστρατηγικής δυναμικής της χώρας.

Gianpiero PazzaneseΑυτό ακριβώς το κλίμα μεταφέρει, στην «ΥΧ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BAT Hellas, Τζιανπιέρο Παζανέζε, αναφερόμενος στην πολύχρονη δέσμευση του ομίλου στον τομέα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής: «Η πίστη μας στη δυναμική της χώρας, παρά το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, ενισχύεται και με την πολύχρονη δέσμευση του ομίλου στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Παζανέζε. Ο ίδιος εξαίρει, σε δήλωσή του, την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών καπνών και δεσμεύεται για συνέχιση και τόνωση της συνεργασίας με τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς: «Έχουμε εξαιρετικές συνεργασίες με χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς, που διακρίνονται για την πολύ υψηλή ποιότητα της παραγωγής τους. Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής μας, για να δίνουμε αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία» υπογραμμίζει.

Στήριξη στους παραγωγούς

Ο πολυεθνικός κολοσσός διατηρεί στη χώρα μας συνεργασία με 10.000 καπνοπαραγωγούς, κατά κύριο λόγο σε Κατερίνη, Ξάνθη και Κομοτηνή, αξιοποιώντας ποιοτική πρώτη ύλη στις ποικιλίες «Μπασμά» και «Κατερίνη». Μάλιστα, μεσούσης της κρίσης, η BAT Hellas, η οποία υπολογίζεται ότι απορροφά περί το 15% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου, συνέχισε να στηρίζει τις προοπτικές του προϊόντος με αμείωτη ένταση.

Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, η στήριξη στους παραγωγούς είναι διαρκής και στοχεύει στην εφαρμογή καλών αγροτικών πρακτικών, στην ενίσχυση της μηχανοποίησης και στην περαιτέρω βελτίωση του τελικού προϊόντος, μέσω συνεχών εδαφολογικών αναλύσεων, που ενισχύουν την ποιότητα.

Η BAT Hellas, μάλιστα, σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία, δρομολογώντας επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη νέων προϊοντικών καινοτομιών.

Διαμετακομιστικό κέντρο

H απόφαση για τη δημιουργία Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου (International Logistic Hub) στον Πειραιά, ελήφθη από τη μητρική εταιρεία προ τριμήνου. Είναι δε ενδεικτική, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, των προοπτικών που διαβλέπει, στην ελληνική αγορά και οικονομία, ο πολυεθνικός κολοσσός.

Μέσω του κέντρου, που αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάρτιο, θα φτάνουν, από τις μονάδες παραγωγής της ΒΑΤ στην Ευρώπη, στο λιμάνι του Πειραιά, καπνικά προϊόντα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να πάρουν τον δρόμο για Μάλτα και Κύπρο. Στόχος είναι, μέσω του ελληνικού λιμανιού, να διακινούνται σταδιακά προϊόντα σε δέκα συνολικά αγορές, μεταξύ αυτών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Η εταιρεία υπολογίζεται ότι απορροφά το 15% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου

Η ενεργοποίηση του hub αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την κίνηση στο λιμάνι, τις μεταφορές και την οικονομία γενικότερα, καθώς η εταιρεία εκτιμά ότι η λειτουργία του Κέντρου μπορεί να οδηγήσει σε τριπλασιασμό του όγκου των προϊόντων της.

Προφίλ

Η British American Tobacco Hellas είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού, με ένα προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που αριθμεί 60 κωδικούς προϊόντων (τσιγάρα και στριφτά). Σε αυτούς, περιλαμβάνονται δημοφιλείς μάρκες, όπως τα Peter Stuyvesant, Prince, Lucky Strike, Pall Mall και Craven.

Η εταιρεία έχει συνεισφέρει περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό κράτος από το 2010, ενώ, πέραν από τη συνεργασία με τους 10.000 παραγωγούς, 30.000 άνθρωποι απασχολούνται στους λιανοπωλητές και διανομείς που συνεργάζονται μαζί της.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα αποτελούν ήδη το περιφερειακό κέντρο του ομίλου για την Ελλάδα, την Μάλτα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση των British American Tobacco Hellas ΕΠΕ και Rothmans Εταιρεία Διανομών ΑΕΕ. Βρίσκεται δε υπό την ομπρέλα της British American Tobacco plc, ενός διεθνούς ομίλου, με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών. Η μητρική εταιρεία απασχολεί πάνω από 57.000 εργαζομένους και διαθέτει γκάμα με περισσότερα από 200 εμπορικά σήματα, που διανέμονται σε πάνω από 200 αγορές.

Νατάσα Φραγκούλη