Πρεμιέρα Αυγενάκη στην Ισπανία για το Συμβούλιο των Yπουργών

Στο Βίγκο της Ισπανίας θα παρευρεθεί το διήμερο 17-18 Ιουλίου 2023 ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρώτο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας για τον τομέα της αλιείας, υπό την ισπανική προεδρία. Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του κ. Αυγενάκη στα όργανα της ΕΕ με τη νέα του ιδιότητα, εμφάνιση η οποία συμπίπτει και με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου από την Ισπανία.

Η συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στα κοινά σημεία σύγκλισης των υπουργών της ΕΕ σχετικά με τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία μείωσης έως και απαλλαγής του διοξειδίου του άνθρακα από τον ευρωπαϊκό τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Όπως σημειώνει η ισπανική προεδρία, στόχος είναι να βοηθηθεί ο ευρωπαϊκός στόλος και ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας, ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα για να ανταποκριθούν σε μία από τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δηλαδή να σταματήσουν να παράγουν καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 χωρίς να προκληθούν σοβαρές οικονομικές ζημιές και δη η εν λόγω διαδικασία να είναι συμβατή με την κοινωνικοοικονομική τους κερδοφορία.

Επόμενη στάση, Βρυξέλλες

Πάντως, το επόμενο ραντεβού των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου 2023 στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θα συζητήσουν τη μελέτη που συμπληρώνει την εκτίμηση επιπτώσεων της πρότασης Κανονισμού για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πρόσφατη πρόταση για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές και θα συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν, επίσης, από την ισπανική προεδρία σχετικά με τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα εργασιών της για τη γεωργία και την αλιεία κατά το τρέχον εξάμηνο.