Σε εφαρμογή ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά

Σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου σε Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο

Σε εφαρμογή ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά

Ολιγόλογη και χωρίς καμία αναφορά στα κριτήρια επιλογής των νησιών, στα οποία αυξήθηκε από τις αρχές Οκτώβρη ο ΦΠΑ, είναι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Το μόνο που αναφέρεται στο περιεχόμενο αυτής είναι ότι “η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως ισχύει, από 1ης Οκτωβρίου 2015 εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου: Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σκιάθος”.

Πλέον, στα συγκεκριμένα νησιά ισχύουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23%, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα.

Την απόφαση υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως έχει σχολιάσει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την απόφαση, “είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή, η οποία προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και αποτελεί βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα”. Χαρακτηρίζονται δε βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς τα προβλήματα των νησιών.

Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, το ΥΠΟΙΚ, παραπέμποντας και στη συμφωνία σημειώνει:

  • Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.
  • Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.
  • Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
  • Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017).

Υπενθυμίζεται ότι τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος, με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014, οι οποίες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.