«Σπάει» σε 10 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Ρύθμιση με την οποία θα επεκτείνεται ο χρόνςο εξόφλησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από τα φετινά εκκαθαριστικά επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο προβλέπει στην αύξηση των δόσεων πληρωμής με την αντίστοιχη μείωση των ποσών που θα καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Ναυτεμπορική, η διάταξη –εφόσον φυσικά δεν υπάρξει κάποια «τρικλοποδιά» από τους δανειστές- θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους λάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, να εξοφλήσουν τα συνολικά ποσά των οφειλών τους σε 8, 9 ή ακόμη και σε 10 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι μηνιαίες δόσεις θα είναι πέντε, θα αρχίζουν το Μάιο και θα τελειώνουν το Δεκέμβριο.

Στη νομοθετική ρύθμιση θα ορίζεται ότι το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωση του ποσού (την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της έκδοσης του εκκαθαριστικού) και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο φετινό εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα βεβαιωθούν έως και τέσσερις διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους θα έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έτους 2015 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος για όσους κατά τη διάρκεια του 2015 άσκησαν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2015 ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.