Σταυρόλεξο οι δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος

σταυρόλεξο οι δόσεις του φόρου εισοδήματος

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς όμως ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου που θα προκύψει από τα εκκαθαριστικά.

Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές προβλέπει πληρωμή σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο, με δυνατότητα (προαιρετικά) σε όσους υποβάλουν δηλώσεις μέχρι το τέλος Απριλίου να ξεκινήσουν την εξόφληση νωρίτερα (από το Μάιο δηλαδή). Δεδομένου όμως ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα επ’ αυτού οι θεσμοί, δεν αποκλείεται τελικά να ισχύσει ό,τι και πέρυσι, δηλαδή εξόφληση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο.

Μιλώντας στον «Real FM» την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ο Τρύφων Αλεξιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πειστούν τελικά οι δανειστές να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος σε επτά ή οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια οι τρεις διμηνιαίες δόσεις να γίνουν περισσότερες δόσεις. Προσπάθεια γίνεται αυτή τη στιγμή, διαπραγμάτευση γίνεται. Μπορεί να το πετύχουμε, μπορεί και να μην το πετύχουμε».

Ο ίδιος τόνισε, στη συνέχεια, ότι «θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και τους επιχειρηματίες» και πρόσθεσε:

«Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει αν στον αγώνα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι σύμμαχος, ή αν στέκεται απέναντι. Διαφωνεί κανένας ότι πρέπει να κάνουμε τις τρεις διμηνιαίες δόσεις πολύ περισσότερες μηνιαίες;».

«Η πραγματικότητα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, «είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για να έχουμε περισσότερες δόσεις και αν καταλήξουμε σε θετική συμφωνία, θα πάει και η διάταξη στη Βουλή. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε θέματα φορολογίας. Δεν έχω να κρύψω τίποτα εγώ, δεν φοβάμαι τίποτα».

Στο ερώτημα πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση του προγράμματος, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε:

«Χρειάζεται μαντικές ικανότητες να έχει κάποιος, είναι μία διαπραγμάτευση και μία αξιολόγηση. Αλλά νομίζω ότι το όριο που έβαλε ο υπουργός Οικονομικών είναι ένα πολύ ρεαλιστικό όριο».