Συμφωνία μέχρι την Κυριακή βλέπει ο Τσακαλώτος

Συμφωνία μέχρι την Κυριακή βλέπει ο Τσακαλώτος

«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης , ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών το βράδυ της Τετάρτης 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα πρόκειται για ένα κείμενο με τους 3 ευρωπαϊκούς θεσμούς και βασικά με τον ESM , διότι πρόκειται για δάνειο του ESM και ένα δεύτερο κείμενο με το ΔΝΤ . Τα κείμενα αυτά θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι ίδια . Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν φέρνει δόση καθώς πρέπει να αποσαφηνισθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και να εγκριθεί από το Γιούρογκρουπ και την Κομισιόν .

Κατά τη σημερινή συνάντηση εντοπίστηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας και κάποια θέματα για τα οποία χρειάζεται πολιτική συζήτηση.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει σε επόμενο στάδιο έως την δεύτερη αξιολόγηση .

Aναμένει σύγκλιση και το Βερολίνο

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι έλληνες και ευρωπαίοι εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα να αποδεσμευτούν περισσότερα κεφάλαια, ενώ παράλληλα θα αποφευχθεί ένα κούρεμα του χρέους, μεταφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η απαίτηση της Μέρκελ για συμμετοχή του ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί.

Στο άρθρο με τίτλο «Ο συνασπισμός της Μέρκελ έτοιμος για συμφωνία με την Ελλάδα» αναφέρεται ακόμη πως η αλλαγή στάσης του Βερολίνου είναι φανερή από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η κεντρική γερμανική πολιτική σκηνή τασσόταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τώρα, το Βερολίνο αναφέρει πως αναμένει μια συμφωνία. Και παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν οδηγήσει σε εντεινόμενη φημολογία για μια νέα κρίση τον Ιούλιο, οι Γερμανοί αναφέρουν ότι το ζήτημα της Ελλάδας μπορεί να επιλυθεί πολύ πιο εύκολα από το προσφυγικό ή την απειλή του Brexit.

«Η ΕΕ έχει τόσα θέματα, στα οποία δεν συμφωνεί αυτές τις μέρες, όπως είναι το προσφυγικό» αναφέρει η Ingrid Arndt-Brauer, των Σοσιαλδημοκρατών, προεδρεύουσα της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Κάτω Βουλής.

«Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία. Πάντα τα καταφέρναμε να φτάσουμε σε συμφωνία στο παρελθόν» αναφέρει.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)