Το μαύρο τσάι διατηρεί τα οστά υγιή

Το μάυρο τσάι διατηρεί τα οστά υγιή

Σύμφωνα με νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστικών κατά ένα τρίτο.

Το μαύρο τσάι περιέχει φλαβονοειδή τα οποία συντελούν στην πρόληψη της εκφυλιστικής νόσου των οστών, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως το μαύρο τσάι μπορεί να γίνει ο απόλυτος σύμμαχος στη μάχη με την οστεοπόρωση.

Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα μπορούν να γίνουν ασπίδα κατά της νόσου. Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών από το Νοσοκομείο «Sir Charles Gairdner», το Βασιλικό Νοσοκομείο του Περθ και το Πανεπιστήμιο «Flinders» της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαϊδα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.200 γυναίκες που διένυαν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν για το αν έπιναν τσάι και ελέγχονταν αν είχαν υποστεί σοβαρό κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης σε ορίζοντα δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 288 γυναίκες έπεσαν και έσπασαν ένα οστό και σχεδόν οι μισές υπέστησαν κάταγμα ισχίου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι γυναίκες που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι κάθε ημέρα είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν κάταγμα, συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, κάθε φλιτζάνι τσάι ημερησίως μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος κατά περίπου 9%.