Υγαία Snacks: Υγιής νεανική επιχειρηματικότητα στην Καβάλα

Υγαία Snacks: Υγιής νεανική επιχειρηματικότητα στην Καβάλα

Εκεί που οι ενήλικες βρίσκουν αδιέξοδα οι νέοι βλέπουν φως, σχεδιάζουν και πετυχαίνουν, όταν έχουν την στήριξη και την καθοδήγηση αξιόλογων εκπαιδευτικών που τους διδάσκουν το επιχειρείν φτάνοντας μέχρι το σημείο να ιδρύσουν μια εικονική μαθητική επιχείρηση, την Υγαία Snacks.

22 μαθητές της Β’ τάξης του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας δημιούργησαν την δική τους επιχείρηση, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» που υλοποιείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece. Το ΣΕΝ|JA Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» είναι μια ομαδική δραστηριότητα για μαθητές λυκείου και βασίζεται στην αρχή της «μάθησης μέσα από την πράξη». Δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο business plan, να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, να αναζητήσουν χρηματοδότηση για την εταιρεία τους, να παράγουν το δικό τους προϊόν ή υπηρεσία και να δραστηριοποιηθούν σε όλες τις λειτουργίες marketing.

Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι μαθητές εξοικειώνονται με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αναπτύσσουν κριτική σκέψη, επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες, διαμορφώνουν προσωπική αντίληψη για την αποτελεσματική οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων και μαθαίνουν για τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική αγορά.

Η επιχείρηση του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, με την ονομασία Υγαία Snacks, παράγει χειροποίητες μπάρες δημητριακών με μύρτιλο (blue berry), αρώνια (chokeberry) & goji berry. Μεταποιεί τους φρέσκους καρπούς που παράγει η εταιρεία Υγαία – μέτοχος και αποκλειστικός προμηθευτής της Υγαία Snacks – στην ορεινή Λακωνία. Αποστολή της Υγαία Snacks είναι η προσφορά υγιεινών και θρεπτικών προϊόντων, αξιοποιώντας τις υπερτροφές με τα πολύτιμα συστατικά που παράγονται στην ελληνική γη, καθώς και η διάδοση της κατανάλωσης υγιεινών ενδιάμεσων μικρογευμάτων, ευεργετικών για νέους και ενήλικες. Οι πωλήσεις της εταιρείας πραγματοποιούνται σε μαθητικές και άλλες τοπικές εκδηλώσεις.

Η εταιρεία Υγαία Snacks θα λάβει μέρος, μαζί με τις άλλες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, στην Εμπορική Μαθητική Έκθεση 2016, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς με το «κλείσιμο της εταιρείας», την οικονομική εκκαθάριση και τη διανομή των κερδών στους μετόχους-επενδυτές. Το πρόγραμμα καταλήγει στον πανελλαδικό διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση της Χρονιάς», που διεξάγεται το καλοκαίρι στην Αθήνα.
Συντονιστής του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός Μανόλης Μιχαηλίδης, οικονομολόγος.

Να σημειωθεί ότι το λογότυπο Υγαία προέρχεται από υγεία + γαία. «Μας το εμπιστεύτηκε η εταιρεία Υγαία, μέτοχος της εικονικής επιχείρησης και αποκλειστικός προμηθευτής της σε μύρτιλο, αρώνια & goji berry» όπως αναφέρουν οι μαθητές στη σελίδα τους στο facebook.

Πηγή: zygoura.gr

Μ.Α.