Ένα ευχάριστο γεγονός που προκαλεί θλίψη

του Νίκου Λάππα

Ανακοινώθηκε πρόσφατα η πορεία του εξαγωγικού εμπορίου για το έτος 2015: Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι εξαγωγές τροφίμων, ποτών, καπνού, υπολείπονται των εισαγωγών κατά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αν προστεθεί και το βαμβάκι, η εικόνα αυτή βελτιώνεται περισσότερο. Το επίτευγμα είναι σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι πριν λίγα μόλις χρόνια, το έλλειμμα αυτό ήταν τετραπλάσιο.

Το εξαγωγικό αυτό «άλμα», οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πορεία του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Για πρώτη φορά οι εξαγωγές του τομέα «έσπασαν το φράγμα» του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όμως, μία πιο προσεκτική εξέταση των στοιχείων, προκαλεί μάλλον θλίψη. Η μέση τιμή διάθεσης του έξτρα παρθένου στην Ιταλία, τη χώρα που απορροφά τον μεγάλο όγκο του προϊόντος, ανέρχεται στα 3,4 ευρώ το κιλό. Δηλαδή οι κλάδοι της συγκέντρωσης, τυποποίησης, προώθησης, εξαγωγής, προσθέτουν συνολικά οικονομική αξία λίγων λεπτών το κιλό, σε ένα από τα πιο εκλεκτά διατροφικά προϊόντα.

Η εικόνα καταδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της πλειοψηφίας των όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του προϊόντος, ώστε σήμερα να συνεχίζει να διακινείται κυρίως χύμα. Kαι αυτοί, βέβαια, δεν είναι οι αγρότες. Γιατί απλά, αν τα προϊόντα αυτά εξάγονταν συσκευασμένα, η αξία τους θα ήταν σχεδόν τριπλάσια, ενώ, αντί για εμπορικά ελλείμματα, θα είχαμε πλεονάσματα.