Έρευνα για τη διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων

Έρευνα για τη διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων

Ο μη κυβερνητικός φορέας ΑΚΟΣ πραγματοποίησε έρευνα για την χαρτογράφηση των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών των Ελλήνων.

Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 2.012 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη. Εξ αυτών το 28,9% δήλωσαν καπνιστές, το 36,7% πρώην καπνιστές και το 33,7% μη καπνιστές. Επίσης, το 63,7% δήλωσαν υγιείς και το 36,3% δήλωσαν μία ασθένεια όπως: διαβήτης τύπου Ι, διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυτοάνοσο, νόσος Crohn, ελκώδη κολλίτιδα, νεφροπάθεια, καρκίνος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως το 67,23% δεν βρίσκεται σε κάποιο διατροφικό πρόγραμμα, ενώ το 32,77% ακολουθούσε κάποια διατροφή – δίαιτα για απώλεια βάρους ή λόγω ασθένειας. Μόνο το 6,17% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι συμβουλεύεται διατροφολόγο αυτήν την περίοδο ενώ το 42,91% δήλωσε ότι δεν έχει συμβουλευτεί ποτέ διατροφολόγο διότι θεωρεί πως δεν του χρειάζεται.

Με την αύξηση της ηλικίας – κυρίως μετά τα 40 έτη – αυξάνεται και ο βαθμός συμμόρφωσης στην ορθή διατροφική συμπεριφορά. Οι άνω των  40 ετών απευθύνονται σε διαιτολόγο για διατροφή – δίαιτα κατόπιν σύστασης του θεράποντος ιατρού ενώ οι νεότεροι με δική τους πρωτοβουλία.
 
Οι μη καπνιστές ή οι πρώην καπνιστές έχουν καλύτερη διατροφική συμπεριφορά σε σχέση με τους καπνιστές. Όσοι διέκοψαν το κάπνισμα βελτίωσαν και τη διατροφή τους.

Σχετικά με το πρωινό η έρευνα έδειξε πως ένας στους δύο Έλληνες παραλείπει το πρωινό και το δεκατιανό.

Κύριο γεύμα είναι το μεσημεριανό (80%) και ακολουθεί το βραδινό (54%). Επτά στους δέκα προετοιμάζουν το φαγητό στο σπίτι πάνω από 5 φορές την εβδομάδα και το 66,88% γευματίζει στο σπίτι με κάποιο μέλος της οικογένειας.
 
Σημαντικό ποσοστό, 46,39%,  τρώνε εκτός σπιτιού 1-4 φορές τον μήνα με συντροφιά και το 21,63% τρώνε εκτός σπιτιού  με παρέα, μία φορά την εβδομάδα.

 Όσον αφορά στις διατροφικές επιλογές: το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις τους (73,24%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καταναλώνουν φέτα (62%) και κίτρινα τυριά (54%) με πλήρη λιπαρά αλλά επιλέγουν γιαούρτι και γάλα χαμηλών λιπαρών.  Ποσοστό 60% δήλωσε ότι καταναλώνει σπανιότερα από  μία φορά το μήνα αναψυκτικά light και το 72,3% δήλωσε ότι καταναλώνει σπανιότερα από μία φορά το μήνα αναψυκτικά με ζάχαρη (regular).
 
Το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ από την Πρόεδρό της Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σε συνεργασία με τους Κλινικούς Διατροφολόγους PhDc. Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, Δρ. Αλεξία Κατσαρού, Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.