Η Αίγυπτος απειλεί την παραγωγή πατάτας

Η Αίγυπτος απειλεί την παραγωγή πατάτας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μέσω της «ΥΧ» οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας, κάνοντας λόγο για άλλη μια χρονιά έξαρσης των «ελληνοποιήσεων» σημαντικά μεγάλων ποσοτήτων αιγυπτιακής πατάτας.

Mε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, κάνει λόγο για πραγματικό σκάνδαλο, ενώ συμπληρώνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι οι καλλιεργητές, ενόψει της νέας παραγωγής της εαρινής πατάτας, που θα βγει από τα χωράφια σε έναν περίπου μήνα, εκφράζουν την ανησυχία τους, σημειώνοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η χρονιά θα πάει χαμένη.

Η Αίγυπτος απειλεί την παραγωγή πατάτας
Το υπουργείο γνωρίζει τα πάντα με ονοματεπώνυμο

Αυτήν τη περίοδο οι μόνες ελληνικές πατάτες που συγκομίζονται είναι οι θερμοκηπιακές πατάτας στην περιοχή της Ηλείας, ενώ στις αρχές του μήνα στην παραγωγή μπαίνει και η πατάτα της Μεσσηνίας (υπαίθρια καλλιέργεια). Λίγο μετά τη Μεσσηνία (μέσα του επόμενου μήνα), θα ξεκινήσει και η συγκομιδή στην Λακόπετρα Ηλείας (υπαίθρια καλλιέργεια).

Μιλώντας στην «ΥΧ» για τη φετινή παραγωγή εαρινής (ανοιξιάτικης πατάτας), ο Ανδρέας Τσουκαλάς, πρόεδρος των πατατοπαραγωγών της Ηλείας, εξηγεί: «Αυτή την περίοδο στην Ηλεία ξεκίνησε η συγκομιδή της πατάτας θερμοκηπίου, η τιμή της οποίας έχει ως βάση τα 50 λεπτά το κιλό. Παρ’ όλα αυτά, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην περιοχή μας δεν ξεπερνάει τα 1.500 – 2.000 στρέμματα. Η επόμενη σημαντική παραγωγή στην Ηλεία θα είναι όταν μπει στην παραγωγή η περιοχή της Λακόπετρας. Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκινάει περίπου στις 15 Απριλίου».

Και προσθέτει: «Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, και φέτος, έχει να κάνει με τις εισαγόμενες πατάτες από την Αίγυπτο, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, ελληνοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα –παρουσία των δημάρχων της περιοχής μας– συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δεσμεύθηκε να δημιουργηθεί κλιμάκιο ελεγκτών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για πραγματικό σκάνδαλο. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να θησαυρίζουν 4-5 μεγαλοεισαγωγείς. Το υπουργείο γνωρίζει τα πάντα με ονοματεπώνυμο».

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί κάλεσαν πρόσφατα τους βουλευτές της ΠΕ να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να καταθέσουν ερώτηση προς τον υπουργό, «γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

«Δύο λύσεις υπάρχουν: ή να μπει ένας φραγμός σε αυτή την ιστορία ή να μας πει επισήμως το υπουργείο να μην καλλιεργούμε, για να φέρνουν οι μεγαλοεισαγωγείς πατάτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.

Η Αίγυπτος απειλεί την παραγωγή πατάταςΗ πατάτα προτιμά εδάφη ελαφρά, καλά αεριζόμενα και καλά κατεργασμένα, με πλούσια οργανική ουσία και pΗ= 4,8-6,5 καθώς και γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση. Τα αμμώδη-αμμοπηλώδη εδάφη θεωρούνται τα καταλληλότερα. Συνεκτικά εδάφη δίνουν παραγωγή κατώτερης ποιότητας, κακοσχηματισμένους και μικρούς κονδύλους.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα, πριν από τη φύτευση στον αγρό, η λεγόμενη προβλάστηση του πατατόσπορου, σε χώρους με φως και ευνοϊκή θερμοκρασία. Πατατόσπορος με καλά αναπτυγμένα φύτρα κατά τη φύτευση, φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα και κανονικά στο χωράφι.

Ο πατατόσπορος έχει άριστο μέγεθος όταν έχει μικρή διάμετρο, 3,5-6,5 cm ή βάρος περίπου 40-60 γρ., γιατί υπάρχουν αρκετοί οφθαλμοί για δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού βλαστών και η χρησιμοποίηση κονδύλων μεγαλύτερου μεγέθους αυξάνει την απαιτούμενη δαπάνη. μεγαλύτεροι κόνδυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φύτευση, αφού κοπούν σε 2 ή περισσότερα κομμάτια.

Η Αίγυπτος απειλεί την παραγωγή πατάταςΟ περονόσπορος θεωρείται η σοβαρότερη ασθένεια της πατάτας. Ανήκει στο γένος Phytophthora infestans της οικογένειας Pythiaceae, που ανήκει στην κλάση των Φυκομυκητών. Ο μύκητας αναπτύσσεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και εξαπλώνεται ταχύτατα σε μεγάλες αποστάσεις, με τον άνεμο να μεταφέρει τα σπόρια του.

Στη μεσσηνία

Για την φετινή χρονιά στην μεσσηνία μίλησε στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Δουρούμης, γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού μεσσήνης, ο οποίος μας τόνισε: «Η συγκομιδή της πατάτας στην περιοχή μας ξεκινάει στις αρχές Απριλίου. μέχρι στιγμής, η καλλιέργεια έχει πάει καλά, αφού ο καιρός μας ευνόησε.

Τα στρέμματα είναι σταθερά σε σχέση με πέρσι (4.500 στρ. περίπου)». Και πρόσθεσε: «φέτος θα έχουμε ανταγωνισμό αφού η περίοδος συγκομιδής θα συμπέσει με την παραγωγή στην Λακόπετρα Ηλείας. Αλλά, αν όλα εξελιχθούν σωστά ,δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ωστόσο, στη μεσσήνη, τα δύο τελευταία χρόνια, η πατάτα δεν έχει πάει καλά εμπορικά. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι με μια μέση παραγωγή 3 τόνους το στρέμμα και με τιμή 30 λεπτά/κιλό, απλά βγάζουμε τα έξοδά μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται περίπου στα 900 – 1.000 ευρώ το στρέμμα και οι τιμές την τελευταία διετία κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 25 λεπτά το κιλό».

Χρήστος Διαμαντόπουλος