Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής: Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού τροχοπέδη για τον αγροτικό τομέα

Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής: Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού τροχοπέδη για τον αγροτικό τομέα

Στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τον αγρο-κτηνοτροφικό κλάδο αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο πρώτο πάνελ του δεύτερου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. Μεταξύ αυτών τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεση λύση στο θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής ενώ όλοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι απουσιάζει ο απαραίτητος στρατηγικός σχεδιασμός που απαιτούν οι νέες συνθήκες.

«Όλοι συμφωνούμε ότι ο αγροτικός χώρος έχει προσφέρει και μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας. Πρέπει να δούμε όμως τα εμπόδια και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Μια από τις αδυναμίες είναι η έλλειψη σχεδίου και στρατηγικού σχεδιασμού στον αγροτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων – Η Πίνδος. Και πρόσθεσε: «Διαπιστώνεται ότι στον πτηνοτροφικό κλάδο υπάρχει έλλειμα στρατηγικού σχεδιασμού. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, ούτως ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Είμαστε ένας κλάδος χωρίς επιδοτήσεις. Διαπιστώνεται όμως ότι τα έχουμε καταφέρει. Ο ΑΣ Πίνδου είναι σήμερα ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός της χώρας με κύκλο εργασιών τα 230 εκατ. ευρώ το χρόνο. Θεωρώ ότι είναι ένα πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης».

#LIVE τo 2o Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος αναφέρθηκε στην συμφωνία της CETA σημειώνονται ότι αν τελικά ισχύσει θα είναι ότι πιο καταστροφικό έχει συμβεί στην ελληνική κτηνοτροφία. Επιπλέον ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε στην γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. «Οι αγρότες ζουν σ ένα περιβάλλον αοριστίας αβεβαιότητας. Δυστυχώς το κράτος, η πολιτεία, τα κόμματα δεν κατάφεραν να χαράξουν εθνική πολιτική. Έτσι παρατηρούμε μετά το 1980 αντί να ενταχθεί η ΚΑΠ στην εθνική μες πολιτική, ανακηρύχτηκε η ίδια η ΚΑΠ εθνική πολιτική. Εμβρόντητοι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πληροφορήθηκαν για τη συμφωνία της ceta, η οποία θα αδρανοποιήσει την παραγωγή. Ήδη η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα έπεσε 0,03 ευρώ το κιλό από την ανακοίνωση της συμφωνίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», Θανάσης Τσιοτίνας, σημείωσε ότι η πρωτογενής παραγωγή «χρειάζεται ένα 15ετες πλάνο» το οποίο θα πρέπει να εκπονηθεί από την πολιτεία «ώστε να ξέρουν οι παραγωγοί που βαδίζουν. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί είναι το κόστος παραγωγής. Στο συνέδριο των Copa – Cogeca που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα αναφέρθηκε ότι η χρήση λιπασμάτων στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 25% ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκαν σύμφωνα ε την ΕΛΣΤΑΤ».

Δεν υπάρχει λοιπόν Κοινή Αγροτική Πολιτική. Υπάρχει Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιοτίνας. Και πρόσθεσε: «Πρέπει ως χώρα να αυξήσουμε την μεταποίηση».