Αγροτόσημο για όλους τους μετανάστες που εργάζονται σε χωράφια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αγροτόσημο για όλους τους μετανάστες που εργάζονται σε χωράφια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ένα νέο ασφάλιστρο φέρνουν υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες να μην απασχολούν εργάτες με μαύρη εργασία και άρα να μην απειλούνται με κυρώσεις.

Πρόκειται για το «αγροτόσημο» ή, αλλιώς, ειδικό παράβολο αγρεργατών που, όπως έχoυν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr, περιγράφεται στο σχέδιο Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας. Σχετική ρύθμιση που θα έρχεται να συμπληρώσει τα όσα αναφέρονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Με το νέο παράβολο οι αγρότες θα μπορούν να «νομιμοποιούν» τους εργαζομένους τους ενώ και ο ΟΓΑ αρχικά και, εν συνεχεία, ο νέος ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) θα έχει μια νέα πηγή εσόδων. Όπως είχε γράψει η «Ύπαιθρος Χώρα», το ύψος του θα είναι ίσο με το 10% της αμοιβής του εργάτη. 

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε την Τετάρτη και το Έθνος που αναφέρει ότι με νέο πλαίσιο, οι αγρότες που απασχολούν στα χωράφια τους αλλοδαπούς εργάτες, ακόμη κι αν οι τελευταίοι δεν έχουν άδεια παραμονής, θα υποχρεούνται να τους ασφαλίζουν.

Όσοι αγρότες δε συμμορφωθούν και δεν δηλώσουν τους εργάτες τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα τα οποία θα ξεπερνούν τις 10.000 για κάθε έναν εργαζόμενο.

Σημειώνεται επίσης ότι ο κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειας και της καλλιεργούμενης έκτασης.

Γιάννης Τσατσάκης – Χρήστος Διαμαντόπουλος