Απαραίτητη η συνεργασία κράτους, αγροτών και συνεταιρισμών για την διοχέτευση της καινοτομίας στην πράξη

Η καινοτομία στην πράξη ήταν το θέμα του δεύτερου πάνελ του συνεδρίου των Copa – Cogeca που διεξάγεται στις 5 – 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Mads H. Dorff Christiansen επικεφαλής συμβουλευτικού συμβουλίου του Υπουργείου Γεωργίας της Δανίας: «στη Δανία έχουμε μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά 16% (που οφείλονται στην γεωργία) και το 43% των εκπομπών του αζώτου. Σαν χώρα μπορούμε να παράγουμε περισσότερα από λιγότερα. Προσπαθούμε να αναπτυχθούμε, βελτιώνουμε τις ζωοτροφές και συνδυάζουμε την παραγωγή με την επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες».
Και προσθέτει: «έχουμε καταφέρει για παράδειγμα να επιτύχουμε μια περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή γάλατος, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας (από την έρευνα) για βελτιώσεις των γενετικών πόρων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Έχουμε επενδύσει σε νέες τεχνολογίες εκτροφής κ.α.».
Όσον αφορά την φυτική παραγωγή ο κ. Christiansen ανέφερε στην ομιλία του ότι «χρησιμοποιούμε λιγότερα λιπάσματα και είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον. Έχουμε επιτύχει καλύτερη χρήση των λιπασμάτων. Επιπλέον έχουμε επιτύχει την χρήση κοπριάς ως λίπασμα ενώ ως το 2020 στόχος μας είναι το 50% της κοπριάς να χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαερίου». Σε όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον Δανό αξιωματούχο μεγάλο ρόλο έχει παίξει η συνεργασία του κράτους με τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς τους.
Επίσης από τους συμμετέχοντες στο πάνελ έγινε αναφορά το θέμα της έξυπνης… χρήσης των ανανεώσιμων πόρων. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν για την έρευνα σε αυτό το πεδίο οι αγρότες και οι οργανώσεις τους θα πρέπει να συνεργαστούν με τους εμπειρογνώμονες του κράτους από όπου είναι αναγκαίο να λαμβάνουν και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. «Ότι μπορεί να παραχθεί με αργό πετρέλαιο μπορεί να παραχθεί και από βιομάζα, η οποία δεν θα εξαντληθεί ποτέ», αυτό ανέφεραν Βέλγοι αγρότες που συμμετείχαν στη συζήτηση.
Τέλος η Paula Trivino – Tarradas, project manager ECAF τόνισε: «Η καινοτομία πρέπει να μεταφερθεί σε όλους τους αγρότες και να παραμείνει καινοτόμος ο αγροτικός κόσμος. Οι αγρότες βρίσκονται απέναντι σε μία πρόκληση, ξέρουμε ότι πρέπει να παράγουμε 70% παραπάνω τρόφιμα στα επόμενα 20 χρόνια. Πρέπει να έχουμε βιώσιμη γεωργία». Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι αγροτικές οργανώσεις έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν, να επικοινωνήσουν με το ευρύ κοινό και να συνεργάζονται με τους δημόσιους φορείς».