Αυξημένη η τιμή παραγωγού στο ελληνικό μοσχάρι στο εβδομαδιαίο δελτίο της EE

Στατιστικού χαρακτήρα ανατίμηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ

Αυξημένη η τιμή παραγωγού στο ελληνικό μοσχάρι στο εβδομαδιαίο δελτίο της EE

Μικρή αύξηση εμφανίζει η τιμή που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μέση τιμή παραγωγού για το ελληνικό μοσχάρι στο εβδομαδιαίο δελτίο της 4ης Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με εκείνο της 28ης Αυγούστου. Συγκεκριμένα, από τα 4,23 ευρώ το κιλό «ανέβηκε» στα 4,38 ευρώ το κιλό. Προκύπτει, δηλαδή, μια ανατίμηση της τάξης του 3,55%, η οποία, ωστόσο, δεν αποτυπώνεται ούτε στις τιμές χονδρικής, ούτε σ’ εκείνες της λιανικής, στα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελ. Γίτσας, αποδίδει την αύξηση που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της ΕΕ σε στατιστικού χαρακτήρα δεδομένα εξαιτίας του περιορισμού των φθηνότερων σφαγίων –λόγω της οζώδους δερματίτιδας–, κάτι που ανέβασε τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δεν αυξήθηκε η τιμή παραγωγού. Επειδή εξέλιπαν τον τελευταίο καιρό τα πιο φθηνά ελληνικά μοσχάρια της φυλής Χολστάιν, λόγω της οζώδους δερματίτιδας, έμειναν οι ποσότητες εκείνων που είναι στα βουνά, τα “πολυτελείας”, και στα παχυντήρια, που είναι τα ακριβότερα, άρα αυτομάτως εμφανίζεται να αυξάνεται ο μέσος όρος ανάμεσα στις χαμηλές και τις υψηλές τιμές.

Συνεπώς, εκτιμώ ότι είναι συγκυριακή η αύξηση που εμφανίζεται στους επίσημους δείκτες, λόγω της δυσχέρειας στη διακίνηση μοσχαριών κατεύθυνσης γαλακτοπαραγωγής, εξαιτίας της ασθένειας, που είχε ως αποτέλεσμα να σφάζονται πολύ λιγότερα μοσχάρια από αυτή την κατηγορία».

*Όσον αφορά την εξέλιξη της τιμής, όπως αυτή αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 31 Ιουλίου διαμορφωνόταν στα 4,23 ευρώ το κιλό, ενώ μια εβδομάδα μετά «έπεσε» στα 4,12 ευρώ, για να ακολουθήσει σταδιακά ανοδική πορεία από εβδομάδα σε εβδομάδα μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Η διαφορά, δηλαδή, σε σύγκριση με την τιμή της 7/8, πέντε εβδομάδες πριν, ανέρχεται σε 6,31%. Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις παρουσιάζεται η τιμή του εγχώριου μοσχαριού σε σύγκριση με τις 8 Αυγούστου, όταν πωλούνταν στον ΟΚΑΑ στα 5 – 5,6 ευρώ το κιλό και την προηγούμενη Δευτέρα στα 5 – 5,7 ευρώ και στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης στα 4 – 5 ευρώ σταθερά. Χωρίς μεταβολές (εξαιρώντας τις περιστασιακές μειώσεις λόγω προσφορών) εμφανίζονται και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ.

  • Μελίνα Ζιάγκου