«Αφορολόγητο 9.500 ευρώ για τους αγρότες, χωρίς τις επιδοτήσεις θα υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά»

Τ. Πετρόπουλος: Τον Απρίλιο, θα ψηφιστούν η νέα ρύθμιση των οφειλών (έως 120 δόσεις) και η κατάργηση του ηλικιακού ορίου για τις συντάξεις χηρείας

Αφορολόγητο όριο ύψους 9.500 ευρώ για τους αγρότες συμπεριλαμβανομένων και την επιδοτήσεων οι οποίες, ωστόσο, δε θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Πρόκειται για κρίσιμη διευκρίνιση η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα- στο οποίο επέμεινε ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των μπλόκων- σε συνδυασμό με τον συνυπολογισμό στο τελευταίο και των κοινοτικών ενισχύσεων άφηνε ανοικτό το παράθυρο για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος ασφάλισης των αγροτών.

Να σημειωθεί εδώ ότι, όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ του το ypaithros.gr αλλά και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν εκτός κάδρου φορολόγησης, δηλαδή να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα, οι ενισχύσεις του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ (π.χ. συνδεδεμένες, εξισωτική αποζημίωση κ.α.).

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η πρόταση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός φέρνει ελαφρύνσεις για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και ιδίως τους καλλιεργητές με μικρούς κλήρους και εισοδήματα.

Ενοποιούμενες οι επιδοτήσεις αθροιστικά με το εισόδημα ‘βγάζουν’ εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ για το 86% των αγροτών οι οποίοι μέχρι πρόσφατα δήλωναν και φορολογούνταν σε εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας. Μαζί με το αφορολόγητο λοιπόν, η διαφορά –πάντα κατά τον υφυπουργό- είναι τεράστια αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, από το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση αναμένει αυξημένα έως και 50 εκατ. ευρώ έσοδα από τη φορολόγηση του αγροτικού τομέα, τα οποία θα προέλθουν από τα υψηλότερα αγροτικά εισοδήματα.

Γιάννης Τσατσάκης